Prihvacena tuzba protiv Facebook-a:Ostecenim korisnicima po 10.000 dolara odstete

Facebook je suočen sa ozbiljnom tužbom za povredu privatnosti korisnika. Ako izgube spor, mogli bi biti primorani platiti po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika unazad godinu dana.


Sutkinja okružnog suda u Kaliforniji Phyllis Hamilton donijela je u srijedu odluku da je tužba protiv Facebooka valjana i da proces može ići na sud.

 

Prema toj tužbi, koja je podnesena još krajem 2013. godine, Facebook je skenirao sadržaj privatnih poruka korisnika za potrebe oglašavanja te time prekršio Akt o privatnosti u e-komunikacijama te zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije, javlja news.com.au.

Naime, kad bi god korisnici Facebooka u privatnim porukama slali linkove na druge stranice, Facebook bi slijedio te linkove i tražio informacije o korisniku da bi napravio profil online aktivnosti tog korisnika, stoji u optužnici.

Isto tako, Facebook bi taj link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na “like” opciju te stranice, koja je integrirana u ionako već većinu web stranica na Internetu.

Iz Facebooka odbacuju te optužbe, tvrdeći da su upadi bili zakoniti, jer nisu ispadali iz standardnog okvira poslovanja.

Sutkinja takvo objašnjenje nije prihvatila te je ukorila ovu društvenu mrežu zbog njihove sugestije da “bilo kakva aktivnost koja donosi zaradu toj kompaniji treba biti shvaćena kao uobičajeno poslovanje”.

dnevnik

Kategorija: Novo | Dodao/la: Sultan-Mirza (27.12.2014)
Pregleda: 1538 | Ocjena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar