21:58
10.000 EURA ZA OBRAZOVANJE UCENIKA I STUDENATA POVRATNIKA
Osnivač "Namekata fonda" Ruisuke Namekata iz Japana donirao je danas u Križevićima kod Zvornika 10.000 eura za obrazovanje učenika povratnika na području zvorničke opštine.
Svečanosti, koja je priređena u područnoj školi u Križevićima, pored Ruisake Nametake, prisustvovali su zamjenik ambasadora Japana u BiH Susumo Ueda, te predsjednik i zamjenik predsjednika Udruženja diplomata Visoke škole "Muikamači" iz Tokija Tušio Abe i Riči Takahaši, povjerenik Fonda i pomoćnik ministra saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Izet Mehinagić, predstavnici opštine Zvornik, direktori zvorničkih osnovnih škola, te učenici i studenti povratnici.
Namekata je izrazio zadovoljstvo što se, nakon godinu dana, ponovo vidi sa učenicima, studentima i drugim gostima, najavivši da će i za iduću godinu "Nemekata fond" obezbijediti 10.000 evra za obrazovanje učenika povratnika.
On je dodao da iduće godine neće prisustvovati svečanosti dodjele donacije, jer se nalazi u dubokoj starosti.
Mehinagić je pojasnio da će iz ovog fonda biti stipendirano deset studenata povratnika sa po 130 KM na mjesečnom nivo, dodavši da je, pored ovih sredstava, obezbjeđeno još sedam stipendija za studente iz domaćih resursa.
On je naveo da su Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, opština Tuzla i sarajevska "IPSA" obezbijedili po dvije, a firma "Plastal" jednu studentsku stipendiju. Mehinagić je rekao da su iz "Namekata fonda" sa po 25 KM nagrađena 142 odlična učenika, kao i 16 odličnih srednjoškolaca sa po 50 KM, te dodao da će studenti koji imaju prosjek ocjena devet i više od "Namekata fonda" dobiti po 100 KM.
Zamjenik načelnika opštine Zvornik Mile Jović zahvalio je donatormima, ističući da prijatelji iz Japana investiraju u obrazovanje, jer znaju da je to najisplativije ulaganje.  Opština Zvornik obezbijedila je autobuski prevoz za sve učenike i učesnike svečanosti, dok je firma "Žitopromet" obezbijedila sendviče, a "Vitinka" negaziranu vodu "vivia" i sokove.

Donacijom su obuhvaćeni studenti i učenici iz zvorničkih mjesta - Kamenica, Novo Selo, Liplje, Divič, Kula Grad, Snagovo, Križevići, Sjenokos, Drinjača, Roćević, Cer, Petkovci, Grbavci, Tršić i Kozluk.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1476 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar