22:26
SVECANO OTVARANJE ISLAMSKOG CENTRA

Gradnja Islamskog centra u Zvorniku je privedena kraju, a radno otvaranje je obilježeno u nedjelju, 22. februara, i to trecom redovnom skupštinom Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, javila je danas MINA.

Predstavnici svih džemata su prisustvovali ovom radosnom cinu.

Skupšinu je zapoceo ucenjem Kur'ana Ahmed ef. Memic. Nakon toga je predsjednik Medžlisa Mustafa Muharemovic otvorio Skupštinu i najavio veoma bogat i uspješan izvještaj o radu u 2008. godini.

Glavni imam Nurija ef. Cikaric je uveo u raspravu o vjersko-prosvjetnom radu. O ovoj tacki dnevnog reda se najviše govorilo u cilju daljnjeg uspješnog rada na polju mektebske nastave.

Izvještaji o vjersko-prosvjetnom, administrativno-pravnom, ukupnom radu i realizaciji budžeta su jednoglasno usvojeni.

Konstatirano je da je prošla godina bila veoma uspješna u svim segmentima rada. Takodjer su usvojeni plan rada za 2009. godinu i plan budžeta Medžlisa.

Na prijedlog nekoliko clanova Skupštine, usvojena je rezolucija o aktuelnim napadima na institucije Islamske zajednice.

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zvornik u toj rezoluciji istice da sve napade na institucije IZ-a doživljava kao napade na sve muslimane.

- Rijaset i reisu-l-ulema su vrhovne institucije IZ-a i kao takve bi se trebale poštovati od svih medija. Medijska kampanja protiv gradnje zgrade Rijaseta je uperena protiv Rijaseta kao institucije, a ne pojedinca, a napade na reisu-l-ulemu doživljavamo kao napade na sve nas. Reisu-l-ulema je naš vrhovni poglavar. Uporno medijsko prenaglašavanje i isticanje posla kojim se bavi neka okrivljena osoba razumijevamo kao namjerni cin u cilju diskreditacije i svih onih koji se casno i odgovorno bave tim poslom (u ovom slucaju imamskim). Nijedan drugi okrivljeni se ne proziva po svojoj službenoj funkciji, pa smatramo da je to u namjeri omalovažavanja svih imama, kaže se u rezoluciji.

Skupština MIZ-a Zvornik daje punu podršku svom reisu-l-ulemi Mustafi ef. Cericu.

- Iako trenutno obnavljamo jedanaest džamija, a za njih cetiri teku pripreme, svojim skromnim prilogom cemo pomoci izgradnju zgrade Rijaseta, kao našeg sjedišta i reprezenta cjelokupne Islamske zajednice, porucuju iz Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Category: Podrinjske vijesti | Views: 1677 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar