22:41
OKONCANI KAIMIJINI DANI 2009

U Zvorniku su u nedjelju navecer, 7. juna 2009. godine, okoncani Sedmi Dani Hasana Kaimije. Brojni sadrzaji i aktivnosti koje su ove godine uspjesno organizirane u Zvorniku krunu su dobili organiziranjem svecanosti dodjele nagrada, kada je na lokalitetu stare tvrdjave na Kula Gradu, u okviru knjizevne veceri, nagrada Hasan Kaimija za najbolje djelo iz oblasti knjizevnosti i znanosti dodijeljeno profesoru Vedadu Spahicu, a plaketa za zivotno djelo profesoru Muhamedu Hukovicu.

Djelo Prokrustova vecernja skola, autora Veada Spahica, odlukom zirija kojim je predsjedavao knjizevnik Nijaz Alispahic, dobilo je prestiznu nagradu Hasan Kaimija, uz obrazlozenje da se radi o vrhunskom djelu ovog knjizevnog kriticara i teoreticara knjizevnosti, koji je tipicni predstavnik mladje generacije. U uzem izboru za nagradu Hasan Kaimija bilo je pet knjiga: Enes Karic, Crni tulipan, Tugra, Sarajevo 2008; Zilhad Kljucanin, Svedsko srce moje majke, Zenica/Tuzla, 2008; Mirsad Sinanovic, Roman o Ajvazu, Planjax, Tesanj 2008; Vedad Spahic, Prokurustova vecernja skola, Bosna ars, Tuzla 2008. i Amir Talic, Vraca se kuci bosanski kralj, Bosanska rijec, Tuzla 2008.

Novcanu nagradu u iznosu od 2.000 maraka, dobitnik Vedad Spahic poklonio je u humanitarne svrhe: -Ponosan sam sto sam dobio nagradu Hasan Kaimija. Novcana nagrada ce ostati ovdje i bit ce stipendija jednom sehidskom djetetu iz Zvornika, koje pohadja tuzlansku medresu, kazao je Spahic.

Prilikom preuzimanja povelje za zivotno djelo Hasan Kaimija, profesor Muhamed Hukovic zahvalio se Zvornicanima koji su dodjelom ovoga priznanja stavili krunu na njegovu uspjesnu i dugu karijeru. Knjizevnik Nijaz Alispahic je urucujuci rad slikara Seada Emrica kazao je da je Hukovic u pravom smislu covjek koji zasluzuje da nosi povelju sa imenom Hasana Kaimije, jer je najznacajnije radove o alhamijado knjizevnosti stvarao upravo Hukovic, u svom radu baveci se i djelom Hasana Kaimije.

U cetiri dana trajanja manifestacije Dani Hasana Kaimije promovirana je i knjiga Asik istine, o Hasanu Kaimiji knjiga, koju je kao zbornik radova stampala izdavacka kuca Bosnia Ars iz Tuzle, te edicija Dobri Bosnjani. Veliku paznju je izazvala i izlozba umjetnicke keramike Halide Emric. Brojni posjetioci Zvornika uprilicili su i posjetu turbetu Hasana Kaimije koje se nalazi na Kula Gradu, a u okviru vjerskih sadrzaja u Kraljevicima je odrzana noc zikra, a na Kula Gradu mevlud i narodno veselje.

Ovogodisnje Dane Hasana Kaimije obiljezio je vazan dogadjaj otvaranja novoizgradjene zgrade Medzlisa Islamske zajednice Zvornik. Otvaranju je prisustvovao poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceric i ambasador Islamske Republike Iran, nj.e. Ahmad Fard Hosseini. Iranska Ambasada izdvojila je 100.000 maraka za izgradnju ovoga objekta. U okviru Medzlisa osnovana je i biblioteka Preporoda, kojoj je 7.000 knjiga donirala grupa udruzenja 3E Edukacija, ekologija, ekonomija, na celu sa profesorom Nazimom Ibrahimovicem.

Category: Podrinjske vijesti | Views: 1781 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar