22:35
ZVORNIK:PRIPREME ZA UKOP CIVILNIH ZRTAVA RATA

Ovaj dogadjaj je uz srebrenicki genocid najvesi kolektivni zlocin pocinjen u proteklom ratu...

Pripreme za ukop civilnih zrtava rata s podrucja opcine Zvornik, planiran za 1. juni, privode se kraju, a tuzlanski muftija Husein ef. Kavazovic kazao je kako ce se ove godine takodjer obiljeziti i 17. godisnjica zlocina pocinjenih nad Bosnjacima Zvornika.

Radovi na uredjenju Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji bit ce zavrseni iduce sedmice kada ce se elektrifikacijom tog lokaliteta stvoriti uvjeti za odrzavanje velikog komemorativnog skupa.

Pristupne staze su nasute, pripremljeni parking prostori, a jos preostaju aktivnosti na iskopu grobnih mjesta. Takodjer, planirane su jos dvije identifikacije tijela pa bi broj identificiranih zrtva mogao biti oko pedeset.

Prema rijecima Ahmeta Grahica, predsjednika Udruzenja obitelji zarobljenih i nestalih osoba, Zvornicani s tugom i bolom obiljezavaju 1. juni kada je u jednom danu zarobljeno i ubijeno vise od 750 civila.

Ovaj dogadjaj je uz srebrenicki genocid najvesi kolektivni zlocin pocinjen u proteklom ratu, a o cemu ce biti rijeci i na komemoraciji planiranoj za 31. maja u Medjlisu Islamske zajednice Zvornik.

Inace, prva sedmica juna tradicionalno je vec u ovom gradu rezervirana za kulturnu i vjersku manifestaciju Dani Hasana Kaimije, kada se u Zvorniku okupljaju Zvornicani iz cijeloga svijeta, ali i brojni prijatelji ovoga grada iz BiH i regije.

Category: Podrinjske vijesti | Views: 1861 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar