22:36
OBILJEZAVANJE 17 GODINA OD ZLOCINA NAD BOSNJACIMA ZVORNICKE MZ-GRBAVCI

Otkrivanjem spomen-obiljezja zrtvama 23. maja u Grbavcima obiljezeno je 17 godina od zlocina koji su srpske paravojne snage pocinile nad Bosnjacima zvornicke Mjesne zajednice Grbavci, saopcio je Organizacioni odbor za obiljezavanje 17 godina genocida u Grbavcima.

Na spomen-ploci uklesana su imena 90 ubijenih osoba, sto je oko petine prijeratnog stanovnistva mjesta, po cemu su Grbavci jedno od naselja s najvecim stepenom stradanja u BiH.

Ceremonija otkrivanja spomen-obiljezja zapocet ce u 12 sati ispred dzamije u Grbavcima. Planirano je obracanje visokih zvanicnika, predstavnika porodica stradalih te prigodan program koji ce izvesti hor Medzlisa Islamske zajednice Zvornik. Bit ce otvorena i izlozba fotografija pod nazivom "Grobnica Glumina - tragovi zla".

"Ovih dana se navrsava punih 17 godina od velikog zlocina pocinjenog od srpskih paravojnih snaga nad Bosnjacima zvornicke mjesne zajednice Grbavci, 21. maja 1992 . godine. U samo jednom danu, ubijeno je i zarobljeno vise od 70 mjestana tog sela. Ukupan broj stradalih Grbavcana tokom agresije je 90 osoba, medju kojima su i starci i maloljetnici", navodi se.

U saopcenju se istice da je vecina zrtava pronadjena u masovnoj grobnici Glumina, kasnije identifikovana i pokopana u sehidskom mezarju u Memimima kod Kalesije.

"Kako saznajemo, vodi se istraga o zlocinu u Grbavcima, ali jos nije doslo do podizanja optuznica protiv pocinilaca", navodi se u saopcenju sto ga potpisuje predsjednik Organizacionog odbora Mehdin Berbic.

(Fena)

Category: Podrinjske vijesti | Views: 1969 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar