19:43
IDENTIFIKACIJA UBIJENIH ZVORNICANA
Samo tokom 1992. godine na području općine Zvornik ubijeno je 1.557 civila. Broj ubijenih do kraja rata porastao je na 1.995.
U Komemorativnom centru Tuzla, danas je obavljena identifikacija 13 nekompletnih tijela civilnih žrtava zločina počinjenih u Zvorniku tokom rata 1992-1995. godine.
Uz prisustvo članova porodica koji su došli na identifikaciju, novinarima su se obratili predstavnici Udruženja porodica nestalih iz Zvornika, saopćivši da je do ovoga trenutka na šehidskom mezarju Gornja Kalesija ukopano 654 civilne žrtve rata, a na porodičnim mezarjima, u skladu sa zahtjevima i voljom porodica, oko 400 ubijenih civila, javlja BMG.
Identifikaciji je prisustvovao i Šemso Husejnović, koji je u junu 1992. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske zarobile 650 civila u selima u slivu rijeke Sapne (Bijeli Potok, Sjenokos, Kaludrani, Klisa, Đulići) izgubio petoricu braće i oca.
-Ukopao sam do sada tri brata, a sada ću ukopati i četvrtoga. Senad, Ševko, Rasim, Nermin... Nemam više nikoga u rodbini. Sam sam! A još tražim tijelo oca i jednoga brata. Imam samo majku-kazao je Husejnović, istaknuvši da je imao sreću da se tog 1. juna nije zatekao u Klisi. Svi koji su tada zarobljeni, ubijeni su.
 
Samo tokom 1992. godine na području općine Zvornik ubijeno je 1.557 civila. Broj ubijenih do kraja rata porastao je na 1.995.
Kako je novinarima kazao Hakija Smajlović, sekretar Udruženja porodica nestalih općine Zvornik, kolektivna dženaza civilnim žrtvama iz Zvornika bit će održana 2. juna2012. na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.
-Imat ćemo spremnih za ukop 33 tijela, ali će pet tijela biti ukopano, po želji članova porodica, u porodična mezarja, tako da će na mezarju u Gornjoj Kalesiji biti obavljen ukup i klanjana dženaza za 28 identificiranih. Mi i dalje tragamo za 620 civilnih žrtava iz Zvornika. Međutim, nemamo traga grobnicama. Ova tijela koja sada ukopavamo zbog višestrukih premještanja grobnica skoro su sva nekompletna, što je rezultat pokušaja prikrivanja zločina-kazao je Smajlović.
 
Članovi porodica izrazili su ogorčenje na činjenicu da za 1.995 ubijenih u Zvorniku, do sada odgovaralo samo deset zločinaca, od čega je pola njih bilo u grupi Branka Grujića, osuđeno u Beogradu.
 
Spisak identificiranih tijela:

Identificirani 23. maja 2012. (bit će ukopani na Šehidskom mezarju Gornja Kalesija)
Dževad (Pašo) Ahmetović
Ohran (Abdulah) Hodžić
Avdurahman (Husein) Haskić
Senad (Sejdo) Husejnović
Edin (Mehmed) Baručić
Fadil (Mujo) Mahmutović
Izudin (Fetija) Halilović
Munira (Šaban) Majlović
 
Identificirani 23. maja 2012. (Bit će ukopani na porodična mezarja)
Šaban (Džafer) Muratović
Nurdin (Nurija) Delić
Nura (Alija) Alić
Sead (Šahbaz) Džinić
Almir (Mehmed) Tuhčić
 
Ranije identificirani (bit će ukopani na Šehidskom mezarju Gornja Kalesija)
Pašan (Emin) Bašić
Senad (Mustafa) Đedović
Rasim (Elez) Aliji
Sulejman (Himzo) Fejzić
Muharem (Uzeir) Mehić
Feho (Fadil) Mehić
Tarik (Faik) Čaklovica
Nešad (Šećo) Ramadanović
Emir (Ohran) Omerović
Ibrahim (Ahmet) Čormehić
Mujo (Mustafa) Ibrišimović
Juso (Muharem) Karić
Nurija (Muharem) Karić
Safet (Uzeir) Fehić
Hasib (Uzeir) Fehić
Ćazim (Salkan) Karić
Meho (Muharem) Dedić
Nedžad (Šerif) Čokerović
Bekir (Alija) Mustafić
Mehmed (Meho) Kamenica
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1748 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar