15:15
22.godisnjica oslobadjanja Lipljanskog logora smrti

U petak, 30. maja 2014. u organizaciji Organizacije demobilisanih boraca opštine Zvornik i džemata Hasići, Jošanica i Sultanovići upriličen je tradicionalni dan sjećanja na dan kada je 2. juna 1992. iz lipljanskog logora smrti, oružanom akcijom nekolicine odvažnih bošnjačkih momaka, oslobođeno preko 400 civila koje su pripadnici četničke formacije ''Beli orlovi'' pod komandom Dragoljuba Vlačića Brzog i pripadnici tzv. srpske TO koje je u Liplju vodio Mile Maksimović, u  klasičnoj raciji zarobili u dolini Jošaničke rijeke, 25. maja, i zatočili u jednoj kući u zaseoku Salihovići, te u prostorijama škole u Liplju. Za devet dana postojanja logora u njemu je ubijeno 27 civila, a na desetine žena i djevojaka je silovano. Žrtve i danas pamte imena izvršilaca nikad procesuiranih stravičnih zločina: Tihomir Jasikovac, Dragan Bačić, Ljubiša i Dragiša Dragić, Milan Grujić, Vladimir Ferko, Cviko Antić i dr.

Prvi dio programa upriličen je na objektu logora u Liplju, prisutnima su se obratili Izet Salihović, kao predstavnik logoraša i Muhamed Čikarić, kao predstavnih boraca. Prisutni su se podsjetili svih šehida ubijenih u logoru Liplje, a sa posebnim pijetetom je spominajno ime nosioca zlatnog ljiljana Bešira Dautovića, koji je poginuo prilikom oslobađanja logora. Na kraju programa su učenici O.Š. ''Liplje'' položili bijele ruže na spomen obilježje ubijenim.

U Domu kulture u Liplju je u 12:00 upriličena promocija ratnog dnevnika Azira Šabića ''Drina ih odnijela'' a o knjizi su prisutnima govorili prof. Fahrudin Sinanović i književnik Mehmed Đedović. Džuma namaz se, tradicionalno u džematima Sultanovići, Hasići i Jošanica, petkom koji je najbliži 2. junu klanja u Domu kulture u Liplju. Hatib ovogodišnje džume je bio glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef. Mustajbašić, čija hutba je bila snažni apel na savjest i svijest Bošnjaka o potrebi pamćenja i samopoštovanja kroz pamćenje vlastitih stradanja.

Nakon džuma namaza je proučen šehidski tevhid, a porodica r. Alije Hasića, šehida iz logora Liplje (kome će dženaza biti obavljena 1. juna, u okviru kolektivne dženaze u Memićima) je simbolično pustila u upotrebu vodu na šehidskoj česmi u Liplju.

U popodnevnim satima su suborci i druge džematlije posjetili mezarove šehida i nosilaca zlatnog ljiljana r. Bešira Dautovića i r. Razima Smajlovića Zenge, po keme nosi ime i memorijalni turnir u malom fudbalu koji će biti otvoren u subotu 31. maja na poligonu škole Liplju.

Category: Podrinjske vijesti | Views: 2054 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar