20:11
BAJRAMOVANJE U ZVORNIKU
Ovogodišnji Kurban-bajram na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik obilovao je lijepim i zanimljivim događajima. Bajram-namaz je obavljen na trideset šest mjesta. Karakteristika ovogodišnjih bajramskih okupljanja je jako dobra posjeta, te da su svi džemati namaz obavili u namjenskim prostorima. Bajram namaz je obavljen u 33 džamije i 3 mesdžida. Posebno svečano je bilo u Diviču, jer je to bilo i radno otvaranje novobnovljene džamije. Prepuna džamija, svjetla kandilja i puna srca zbog radosti dugo očekivanog trenutka.

U bajramskim blagdanima djeca su bila obradovana uz redovne bajramluke i bajramskim paketićima. Bošnjaković Huso i Mirzet su obezbjedili hedije polaznicima mektebske nastave u gradu Zvorniku. Takođe su finansirali posjetu Srebrenici, koja se desila u subotu 20. novembra. Tokom ekskurzije djeca su posjetla Memorijalni centar i mezarje u Potočarima gdje su informisani o svim događajima vezanim za genocid. Kratko su boravili i pred osnovnom školom u Potočarima, upoznali se sa tamošnjom djecom, te su i njima uručene bajramske hedije. Četrdeset troje polaznika mekteba iz Zvornika u čaršijskoj džamiji je klanjalo podne-namaz, obišlo u to vrijeme skoro pust grad.
U toku bajramskih blagdana uručeno je nekoliko hiljada kilograma kurbanskog mesa povratnicima u Zvornik i okolinu. Za ovu radost su se pobrinula fondacija „Izvor nade" u saradnji sa Bosansko-turskim koledžom. Njihovi predstavnici su osobno dopremili kurbane i podjelili povratnicima. Ovoj lijepoj akciji pridružile su se i udruženja poljoprivrednika Malina-herba i Kornišon koji su u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Zvornik, posredovanjem Edina Ramića obezbjedili od Es-Seyyid Osman Hulusi effendi vakfi iz Turske 250 kurbana za povratnike u Podrinje. U okviru već tradicionalne saradnje sa muslimanima iz Turske u organizaciji šefa Ureda za dijasporu Rijaseta Islamske zajednice Mirsad ef. Kalajdžića organizirana je posjeta naših prijatelja iz Turske Kula Gradu.
 
U akciji pomoći siromašnim porodicama uključili su se i naši džemati. U kontinuiranoj akciji pomaganja džeemati Selimovići-Mahmutovići i Đulići prikupili su pomoć u hrani, odjevnim predmetima i novcu za porodicu Halimi iz Zvornika, te uručili četvrti dan bajrama.
Takođe je održana svečana bajramska akdemija u sali Omladinskog doma u Zvorniku. U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zvornik priređen je kulturno-umjetnički program. Ugodno i lijepo veče zvorničanima pružili su Hor Medžlisa IZ-e Zvornik, KUD „Merak" iz Sapne i sazlija Jusuf Brkić iz Gradačca. Izvođenjem ilahija, svedalinki i narodnih bošnjačkih igara razgalili su duše prisutnih.
Na žalost i ovaj blagadan nije prošao bez incidenata. U naselju Skočić od četiri sata ujutro muslimani su uznemiravani povicima „ustajte Turci" od nepoznatih osoba. Međutim ovo nije pomutilo bajramsku atmosfetu i radost muslimana u Skočiću koji su baš u bajramskim danima obradovani izlijevanje prve ploče na džamiji.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1555 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar