20:13
BAJRAMSKE RADOSTI
Mektebska djeca iz Zvornika obradaovana su i ovog bajrama. Huso i Mirzet Bošnjaković pobrinuli su se da im se podijele bajramski paketići i organizira bajramska ekskurzija.

Uoči bajrama u mektebu je hadži Hajrudin Bošnjaković podijelio bajramske paketiće svim polaznicima mektebske nastave. U subotu 20. novembra 2010. organizirana je posjeta Memorijalnom centru u Potočarima i gradu Srebrenica. Polazak je bio ispred džamije Begsuja, a odmor za doručak podno Kušlata. Imam Mustafa Muharemović ih je upoznao sa historijatom i značajem jedne od najstarijih bosanskohercegovačkih džamija na Kušlatu.
 
Po dolasku u Potočare pogledali su dokumentarni film i fotografije o genocidu u Srebrenici. Potom je kustos centra održala predavanje o Memorijalnom centru i ratnim dešavanjima u Srebrenici. Potom su posjetili Spomen sobu, a mnogi su se upisali u knjigu sjećanja.

Na mezarju u Potočarima proučili su fatihu obišli mezarje i ploču sa imenima ubijenih u julu 1995. godine. Na daljnjem putu prema Srebrenici zaustavili smo se kod osnovne škole u Potočarima, te se susreli sa tamošnjom djecom. Hadži Hajrudin je podijelio bajramske paketiće djeci iz Potočara. Po dolasku u Srebrenici klanjali smo podne-namaz u Čaršijskoj džamiji. Potom smo obišli grad, te na kraju ručali u aščinici kod Omera. Lijep dan i ugodna atmosfera tokom putovanja oraspoložila je djecu, pa su u povratku bili jako veseli i zadovoljni.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1458 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar