22:10
BOSNJACI ZVORNIKA DOSTOJANSTVENO OBILJEZILI 20.GODISNJICU ZLOCINA
Današnji program obilježavanja 20. godišnjice stradanja Bošnjaka Zvornika započeo je jutros u Klisi odakle je grupa od više od 200 osoba krenula u marš stazom smrti od Klise do Bijelog Potoka. Član organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika Mevludin Lupić kaže da je marš organizovan po prvi put, te da se nada da će on prerasti u tradiciju.
 
Uslijedila je posjeta Tehničkom školskom centru u Karakaju, gdje je jedna grupa Bošnjaka Zvronika 1992. godine bila zatvorena, a potom i ubijena. Na mjestu zločina bol, jecaj i suze majki...
 
Danas je upriličena i posjeta masovnoj grobnici Crni vrh. Član Intitituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Murat Hurtić kazao je da je to najveća masovna grobnica u Bosni i Hercegovini. U njoj je pronađeno više od 600 posmrtnih ostataka Bošnjaka Zvornika ubijenih 1992. godine.
 
14. kolektivna dženaza za 32 bošnjačke žrtve stradale u Zvorniku od 1992-1995.godine bit će obavljena sutra na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji. Najmlađa žrtva koja će sutra biti ukopana je Tarik Čaklovica koji je u momentu smrti imao samo 5 godina.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1430 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar