15:39
CERTIFICIRANJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVODJACA U ZVORNIKU
U prethodna dva dana u prostorijama velike sale Skupštine općine Zvornik održana su predavanja i treninzi za individualne poljoprivredne proizvođače iz Zvornika u sklopu ralizacije projekta „Farma" u organizaciji udruženja za razvoj „Nerda", a kojeg finansiraju USAID i humanitarna organizacija SIDA iz Švedske.
U sklopu ovog projekta biće održani treninzi i predavanja individualnim poljoprivrednim proizvođačima o pravilnom uzgoju zdrave indistrujske hrane. Poslije predavanja, treninga i praktičnih vježbi polaznici i učesnici ovog projekta dobit će certifikate na osnovu kojeg će moći svoje proizvode prodavati velikim trgovinskim lancima u BiH i Evropskoj Uniji. Stotinjak poljoprivrednih proizvođača sa podruja cijele općine prisustvovalo je predavanjima koja su održana prethdna dva dana.
 
Udruženje za razvoj „Nerda" uz suradnju sa općinom Zvornik, poljoprivrednim udruženjima i poljoprivrednim zadrugama sa područja ove općine ovih dana je uspjela da okupi veliki broj proizvođača i da im ponudi kvalitetan prenos znanja i iskustava. Zvornički poljoprivrednici su u ova dva dana mogli dobiti nova saznanja od doktora Husejna Keran koji je profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Slaviše Stojakovića projekt menadžera udruženja za razvoj „Nerda".
Projekt menadžer Slaviša Stojaković je za naš portal izjavio: „Polaznici koji su danas bili prisutni nisu bili bavezni da prisustvuju, a glavna prednost njihova u odnosu na one koji danas nisu prisutni jeste da će u skorijem periodu dobiti „Certifikat polaznosti ovog kursa" na osnovu kojeg će imati imati pravo plasmana svojih proizvda na bilo koje tržište.
 
Svi ostali poljoprivredni proizvođači za godinu dana će biti obavezni da steknu ovaj certifikat kako bi mogli svoje proizvode plasirati na tržište jer BiH se kreću u smjeru evropskih integracija koje nas sve obavezuju da se držimo nametnutih evropskih standarda".
Jedan od polaznika Džafer ibrihamović poljoprivredni proizvođač iz Križevića najmnogoljudnijeg povratničkog naselja općine Zvornik iskazao nam je zadovoljstvo onim što je vidjeo, čuo i naučio u ova dva dana te izrazio žal što nije bilo više prisutnih jer ovo je ono što će uskoro svima postati obaveza.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1313 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar