05:22
DODIJELJENE NAGRADE HASANA KAIMIJE 2011
Tvrđava u Kula Gradu već u predvečerje počela se puniti zaljubljenicima imena i djela Hasana Kaimije. Pristižu učesnici, gosti ljubitelji pisane riječe i prijatelji ove manifestacije. Sreću se prijatelji, poznanici, razmjenjuju informacije o zdravlju, mjestu stanovanja i životnim prilikama.
 
Povod svemu ovome je večerašnja pjesničak večer i dodjela nagrada "Hasan Kaimija” za 2011. godinu. Pristigli su naši pjesnici, laureate i brojni poklonici pisane riječi. Moderator programa Munir Kahrimanović poželje ugodo druženje u ovom prelijepom podrinjskom ambijentu. Na početku programa na binu se uspeo prof. dr. Omer Nakičević da preuzme ovogodišnju plaketu "Hasan Kaimija” za životno djelo. Za svoga uspješnog i plodnog života učini mnogo za razvoj islamskih znanosti kod nas, te razvoju obrazovnog sistema, a posebice Fakulteta islamskih nauka. U teškom vremenu uloži napor da se obnovi sadašnja zgrada, uvede posdiplomski studij. Takođe napisa i objavi veliki broj naučnih radova i knjiga. Nagradu mu je uručio vojni muftija Ismail ef. Smajlović.
 
Potom su uručene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji nadahnuto pisaše na zadate teme svojim iskrenom rukom. Učenici osnovih Škola, na temu: "Veseo čovjek je kao sunce, kud god ide obasjava”. Mirsada Džinović, OŠ Čelić – prvo mjesto, Ismar Osmanović OŠ Prokosovići – drugo mjesto i Nedžmina Udvinčić , OŠ Musa Ćazim Ćatić, Zelinja Donja – treće mjesto. Učenici srednjih škola, na temu: "Biti uljudan je važnije nego biti u pravu”. Nađa Hadžiselimović, Medicinska škola Tuzla – prvo mjesto, Mensura Hadžić, JU "MSŠ Doboj – Istok” Brijesnica Velika – drugo mjesto i Azra Ahmetspahić, JU Gimnazija "Ismet Mujezinović” Tuzla – treće mjesto.
 
Zatim naši poznati pjesnici: Nijaz Alispahić, iz Tuzle, Mehmed Đedović iz Kalesije, Hadžem Hajdarević iz Sarajev, Husein Hasković iz Sarajeva, Fadila Nura Haver iz Sarajeva, Dragan Marjanović iz Mostara, Goran Samardžić iz sarajeva i Mile Stojić iz Sarajeva u odličnoj komunikaciji sa publikom izrecitovaše svoje stihove.
 
Kruna večerašnjeg programa je dodjela nagrede za najbolju objavljenu knjigu iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti u 2011. godini. Laureat je doc. Dr. Adnan Jahić sa knjigom "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941.)” Nagradu mu je uručio predsjednik Izvršnog odbora manifestacije Dani Hasana kaimije Mustafa Muharemović. Time se završilo ugodno veče pokraj Drine na lijepom Kula Gradu.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1387 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar