23:24
DOM KULTURE VRACEN MZ KOZLUK
Sada kreće akcija njegove adaptacije • Izgrađen dobrovoljnim radom mještana davne 1949. godine.
 
Dom kulture u Kozluku, nakon skoro 15 godina pravne borbe, napokon je u rukama Mjesne zajednice Kozluk, njegovog stvarnog vlasnika.
Jedna od najstarijih institucija kulture u Podrinju, kozlučki Dom kulture izgrađen je dobrovoljnim radom mještana Kozluka davne 1949. godine i sve do 1992. bio je centar kulturnih dešavanja u ovoj mjesnoj zajednici.
Nakon što je Dom preživio ratna razaranja, neposredno nakon rata sumnjivom privatizacijom pao je u ruke izvjesnog SDS-ovog tajkuna koji se u vrijeme rata obreo u Kozluku. Dom je pretvoren u kafanu, a biblioteka, pozorišna sala i drugi kulturi namijenjeni prostori su u potpunosti devastirani.
- Borili smo se svim pravnim sredstvima i Dom nam je, uručenjem ključeva od strane načelnika Zvornika Zorana Stevanovića, konačno vraćen na upotrebu. Pa, moja majka koja sada ima više od 80 godina, uložila je dva mjeseca dobrovoljnog rada u izgradnju zgrade doma. Sada pokrećemo akciju njegove adaptacije.
Sve ćemo uložiti da kozlučki Dom kulture ponovo postane mjesto kulture i okupljanja mještana - kazao nam je Fadil Banjanović, predsjednik MZ Kozluk.
Inače, vraćanje Doma kulture njegovim stvarnim vlasnicima upriličeno je dan nakon tradicionalnog godišnjeg okupljanja Kozlučana u Kozluku.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1599 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar