00:34
GRADITELJI CRKAVA NA OTETOJ ZEMLJI,ISTO SU KO I RUSITELJI DZAMIJA
Danas kad se svi sjećaju Ferhadije, neka se sjete i zločina u avliji "nane Fate", taj zločin traje već 10 godina i nijedna vlast niti međunarodna zajednica mu ne smije ništa Dan džamija koji je jučer obilježen za Fatu Orlović iz Konjević-Polja bio je izuzetno tužan.
Ne samo zbog datuma koji podsjeća na rušenje banjalučke džamije Ferhadija i ostalih više od hiljadu džamija u BiH, već zbog činjenice da "oni koji su rušili džamije u ratu, u miru otimaju muslimansku zemlju i na njoj grade crkve, a sve da bi zatrli muslimanske korijene u Bosni".
Nema, upozorava Orlović, razlike između rušitelja džamija po Bosni i graditelja crkava "tamo gdje im nije mjesto". Za nju, sve je to djelo "zločinačkih ruku". - Isto je to za mene, jal srušio džamiju, jal napravio crkvu na muslimanskoj zemlji.
I da je džamija napravljena na srpskoj zemlji, isto bih kazala. Evo, pogledaj crkvu u mojoj avliji, ona tu stoji da bude inat meni, mom mrtvom mužu, mojoj djeci, da bude inat svim muslimanima. Ona je upozorenje i prijetnja svakom muslimanu koji pored nje prođe, da mu Kačavenda može doći u avliju i odbosti komad babovine da na njoj pravi crkvu, isto kao što su njegovi sljedbenici ulazili u džamijske avlije i eksplozivom rušili džamije. Zato danas, kad se svi sjećaju Ferhadije, neka se sjete i zločina u avliji "nane Fate". Taj zločin traje već 10 godina i nijedna vlast niti međunarodna zajednica mu ne smije ništa - kaže Orlović.
Da je zakon zakonom i država državom, kako rušitelji Ferhadije i drugih džamija tako i graditelji crkava na muslimanskoj zemlji odavno su, kaže Fata, trebali biti u zatvoru. - Nisam ja pravnik pa da znam šta mi je činiti. Ali se stalno pitam zar baš niko od tih silnih Bošnjaka rukovodilaca što se gnijezde po Sarajevu i govore da se bore za prava svog naroda nije u stanju kazati da je dosta nasilja nada mnom. Jesam nepismena, ali znam da Dodik hoće da ukine sud u Sarajevu zato što se tamo sudi srpskim ratnim zločincima. Pitam sada ima li te bošnjačke petlje u Sarajevu pa da ustane i pita šta to rade sudovi u Srebrenici, Bijeljini i Banjoj Luci, koji mene, bolesnu, mrcvare 10 godina i koji neće da presude da se crkva izmjesti s moje zemlje - ogorčena je Fata Orlović. Zahtjev novoj vlasti Fata Orlović jučer nam je rekla da će i od nove vlasti tražiti da riješe pitanje izmještanja crkve iz njene avlije. Čekat će ih, veli, još koji mjesec, pa da vidi "hoće li i oni lagati ko ovi što su do sada lagali".
 
(avaz.ba)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1353 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar