01:47
GRBAVACKI DANI 2010
Već drugu godinu zaredom Bošnjaci Grbavaca povratnici i raseljeni održavaju zavičajni skup. Sastaju se u svojim Grbavcima uz druženje i razne sadržaje, ne dozvoljavaju da ih razdaljina odvaja. Ovogodišnji dani su protekli u obilježavanju jubileja dvadeset gidina od svečanosti puštanja vodovoda u Musićima.

Prije dvadeset godina ovaj događaj je obilježen učenjem mevluda. U znak prisjećanja u subotu 31. avgusta 2010. priređen je ponovo mevlud. Zbog kišnog vremena nije održan u Musićima na otvorenom nego u obnovljenoj džamiji. Prije učenja mevluda prisutnima se obratio Mehdin Musić u ime organizatora, grbavčana u dijaspori. Poručio je da je želja da ova druženja postanu tradicija.
 
Mevludski program su izveli polaznici mektebske nastave iz Grbavaca. Dovu je pručio Mustafa ef. Muharemović. Na kraju je Sejdalija ef. Hrnjić, predratni imam u džematu održao prigodni vaz. Sejdalija ef. se prisjetio događaja prije dvadeset godina. Video zapis koji je očuvan sa tog skupa pokazuje koliko tadašnjih učesnika nije među živima.
 
Nakon mevluda akšam-namaz i večera su bili u Musićima. Bilo je to lijepo druženje grbavčana i njihovih gostiju.
 
 
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1834 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar