02:02
HAJR CESMA U BUKOVIKU-ZVORNIK
Danas je u Bukoviku upriličena skromna svečanost po završetku korisne i lijepo urađene hajr česme. Hajr česma je urađe na nakorist i ponos žitelja ovog naselja, ali i putnika namjernika.
 
Bukovik koji ima lijep pogled na Drinu je najuspješnije je gradsko naselje po realizaciji povratka. Za ovu hairli akciju zaslužno je nekoliko mjesnih aktivista. Na ideju za gradnju hajr česme je došao Mehmed Ahmetović u želj i namjeri da Bukovik ima nešto lijepo čime će se dičiti, te gdje će se sakupljati mještani. Mehmed je ujedno sa svojom porodicom dao najviše sredstava i valstitog rada.
 
Uz bok mi je stajao Senad Avdić sa svojom porodicom. On će svaki put kada izađe iz kuće pogled upućivati na česmu, buditi sjećanje na rahmetli oca. Kako kaže ovo će ga osim sjećanja okretati prema budućnosti što simbolizira ova hajr česma. Svoju značajnu pomoć je dala i porodica Hasanbegović. Svoj doprinos je dala i porodica Ćivić darovanjem zemljišta za ovo dobro djelo. O odnosu prema ideji, izgradnji i značaju česme govori to da je riječni kamen koji je ugrađen, sakupljan više od mjesec dana. Biran je s ljubavlju u želji da ukrasi Bukovik i bude mjesto svakodnevnog okupljanja i druženja.
 
Hajr česma je otvorena uz učenje Kur’ana i dove. Imam Mustafa ef. Muharemović je ukazao da ovaj objekat osim što se zove hajr česma treba da nas potiče na činjenja dobra i razvija dobre odnose među komšijama.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1519 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar