23:22
IDENTIFIKOVANO OSAM PODRINJACA
Tima Huremović je do sada na mezarju Rakita u Vlasenici ukopala dva brata i oca. Nakon što je jučer potvrdila identifikaciju, u krvavoj vlaseničkoj zemlji, svoj smiraj će naći i njena sestra Jasmina Šeću Kahrimanović, sedamdesetpetogodišnju nenu iz sela Kovačevići kod Sapne, jučer je komšija dovezao u Komemorativni centar u Tuzli, kako bi potvrdila identifikaciju svog sina jedinca Mirsada.
Tada devetnaestogodišnji Mirsad zarobljen je 1. juna 1992. godine u Đulićima, te odveden u Bijeli Potok kod Zvornika. Šeća se tada nadala da će ponovo zagrliti svoje jedino dijete.
"Pogledala ga, nadala se da dođe, da dođe... kad dođoše i kažu da je poginuo. Od tada, isto kao i mnoge majke u Podrinju, čekala sam da makar pronađu njegove kosti", ispričala nam je Šeća, majka čijeg su sina ekshumirali iz masovne grobnice Crni vrh kod Zvornika. Njoj su, pored sina jedinca, zlikovci ubili brata i bratića, a danas nekako preživljava sama u Kovačevićima. Kapetan otimao, arkanovci ubijali Vahida Pašagić se sjeća da su 1992. godine u Srebrenicu prvo došli vojnici, koje je predvodio Kapetan Dragan, a koji je od nje i njenog muža Mehmeda oteo auto. Potom, stigli su arkanovci i šešeljevci, a Vahida je tada posljednji put vidjela svog muža.
"Digli su nas sa spavanja i tražili oružje. Mi nismo imali oružje, a moj muž je od straha dobio moždani udar. Prebacili su ga u Zvornik u bolnicu i od tada mu se gubi svaki trag", ispričala nam je Vahida.
Međutim, trag je pronađen 2003. godine u masovnoj grobnici Šahbegovići kod Zvornika, kada su i pronađeni Mehmedovi skeletni ostaci. Jučer ga je supruga identifikovala, a kao uspomenu na najdražeg muškarca, vještaci su joj dali sat i dio kaiša, koji su mu pripadali. Tako će i Mehmedova djeca, pored majčinih priča, imati uspomenu na svog babu.
Tima Huremović je do sada na mezarju Rakita u Vlasenici ukopala dva brata i oca. Nakon što je jučer potvrdila identifikaciju, u krvavoj vlaseničkoj zemlji, svoj smiraj će naći i njena sestra Jasmina.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1324 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar