03:27
Ispovjest lazno optuzenog Zvornicanina
Ismet Fejzić, povratnik u naselje Snagovo kod Zvornika, proveo je skoro cijeli mjesec u Centralnom zatvoru u Beogradu zbog navodnog krivičnog djela počinjenog u tom gradu prije 18 godina, a za koje je ranije oslobođen. Fejzić, koji je kući stigao prije tri dana, u ekskluzivnoj ispovijesti za naš list govori o golgoti koju je prošao.
 
Naime, prilikom ulaska u Srbiju, na graničnom prijelazu Karakaj, prije više od mjesec Fejzić je priveden uz obrazloženje da je za njim raspisana potjernica zbog neodazivanja na sudske pozive. No, ponovnom istragom utvrđeno je da ne postoji njegova krivica u ovom slučaju pa je pušten na slobodu.
 
Fizička tortura
Ovaj građevinski radnik, koji se početkom agresije na našu zemlju zatekao u Srbiji, optužen je da je 1994. godine bio u grupi osoba iz BiH koja je teško pretukla i opljačkala jednog Beograđanina. Tokom istrage za vrijeme agresije kaže da je prošao strašnu fizičku torturu, a u pokušaju da iznude Fejzićevo priznanje, policijski inspektori su mu tada nanijeli teške, na njegovom tijelu još vidljive ozljede. Spasilo ga je svjedočenje pretučenoga koji je izričito tvrdio da Fejzić nije bio među napadačima.
Smatrao je da je slučaj zaključen, ali je nekoliko mjeseci kasnije opet spašavao živu glavu bjegom iz Srbije u Makedoniju. Sredinom 1995. sastao se s ostatkom porodice koja se nalazila u izbjeglištvu u Živinicama. Bio je među prvim povratnicima u Snagovo, a zbog nabavke dijelova za poljoprivredne mašine često je prelazio međudržavnu granicu na Drini.
- Uvijek su me legitimirali i nikada nisam imao problema. Da se osjećam krivim, sigurno ne bih tamo ni odlazio - kaže Fejzić, kojem je nakon hapšenja pozlilo i malo je nedostajalo da se zbog doživljenog šoka za njega sve kobno završi.
Protekle sedmice su bile period velike agonije za Ismeta i njegovu porodicu. Zahvaljujući požrtvovanju i finansijskoj podršci bliže rodbine, snalažljivosti angažiranog advokata i pomoći Ambasade BiH u Srbiji, nadležni tužilac u Beogradu je, nakon ponovnog uvida u slučaj i predočavanja neoborivih dokaza, ipak odustao od daljnjeg krivičnog gonjenja.
 
Sretan kraj
- Znam da nisam kriv i da ovo nije ratno vrijeme, ali sam se, poučen sličnim primjerima, bojao da mi se šta ne napakuje - ističe Fejzić.
Nakon zatvorskog života i dijeljenja sobe s najtežim kriminalcima, Ismet je presretan što se ponovo sastao sa svojom porodicom, sinom Adnanom i kćerkom Ismetom te brojnim rođacima i komšijama kojih je bila puna kuća nakon vijesti o njegovom dolasku.
Nasreću, ova priča je, ipak, sretno završila, u vrijeme kada su Snagovom i okolinom već kružile glasine da će njihov mirni i povučeni komšija, konstrukcijama srbijanskog pravosuđa, biti osuđen na dugogodišnji zatvor.
 
Tužba protiv inspektora koji mu je slomio ruku
Odluku o eventualnom pokretanju postupka protiv pravosudnih organa u Srbiji zbog svega kroz šta je ponovo prošao Fejzić će prepustiti svom advokatu. U svakom slučaju, namjerava krivično goniti policijskog inspektora koji mu je, tjerajući ga da prizna ono što nije učinio, prije 18 godina slomio desnu šaku.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1856 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar