20:49
JOSANICA KOD ZVORNIKA:SIJELO S'POVRATNICIMA
U Jošanici kod Zvornika je nedavno održano zanimljivo druženje povratnika svih generacija kroz predavanje za starije i kviz za najmlađe.

Ovo sijelo je organiziralo Udruženje „Prosvijetitelj" u džamiji i imamskoj kući u Jošanici uz pomoć imama Osmana Halilovića i predavača Osmana ef.Šahbegovića.Sijelo sa džematlijama je započelo poslije Akšam namaza u džamiji Jošanica predavanjem efendije Osmana Šahbegovića, nakon čega je priređen prigodan kviz za najmlađe, a u kvizu je učestvovalo dvadesetak djece koja pohađaju osnovnu školu. Tri najuspješnija takmičara nagrađeni su prigodnim poklonima. Poslije Jacija namaza sijelo je nastavljeno u imamskoj kući uz kahvu, sok i kolače.
Nerzudin Hajdarević jedan od lidera „Prosvijetitelja" o ovoj aktivnosti za naš portal kaže: „Naše udruženje ima u planu da u narednom periodu po svim džematima u cijelom Podrinju održavamo ovakva druženja jer smo uvidjeli da se Bošnjaci-muslimani svakim danom sve više i više udaljuju jedni od drugih i da se sve manje druže i sijele zajedno što je tradicija Bošnjaka od davnina.

Sijela su ono što je Bošnjake kroz historiju učinilo drugačijim od ostalih u njihovom okruženju i dalo duh bosanskom društvu i Bosni, bojim se da ćemo to izgubiti ukoliko se ubrzo sami ne osvjestimo i sami sebe počnemo mjenjati nabolje"

(Istocna Bosna.ba)

 











Category: Podrinjske vijesti | Views: 1712 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar