02:51
KARAKAJ-NA MJESTU ZLOCINA
Porodice odvedenih, mučenih i ubijanih Bošnjaka sa područja Zvornika posjetili su radionicu tehničkog školskog centra u Karakaju. Posjeta je upriličene 1. juna 2011., devetnaest godina nakon je sa Bijelog potoka odvedeno svo muško stanovništvo upravo na ovu lokaciju.

Tri autobusa i deset putničkih vozila prevezlo je one koji su imali snage posjetiti ovo stratište nevinih. Polazak je bio iz Đulića, a pridružili su se članovi porodica, uglavnom majke ubijenih iz Klise, Šatića i drugih okolnih naselja. Predvođeni imamima iz Đulića, Klise i Zvornika, te rukovodstvom Udruženja nestalih Zvornika položili vijence i cvijeće pred radionicom ove odgojno obrazovne ustanove. Već tada se čuo glas uplakanih majki koje su slale svoju djecu da ovdje stiču znanja za svoj profesionalni rad, ali sui h zlikovci odveli da im tu okončaju život.
 
Po ulasku u samu radionicu samo su se čuli jecaji i dove Bogu za kažnjavanje ubica. Zajednički je proučena fatiha. Mustafa ef. Muharemović je kazao da je ovo naše suočavanje sa istinom, a pozvao i druge da to isto učine, ted a se zločinci privedu pravdu za zatvaranje, ubijanje i mučenje u prostoru gdje se treba odgajati i obrazovati.
 
Uplakane majke i drugi članovi porodica žrtava dostojanstveno su posjetili stratište svojih najmilijih, proučili fatihu i takođe dostojanstveno, ali u suzama ga napustili.
 
 
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1405 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar