02:02
KNJIGA "SNAGOVO I OKOLINA KROZ VIJEKOVE" PROMOVIRANA U SNAGOVU
U domu kulture Snagovo u subotu 11.06.2011.godine u punoj sali Snagovljana, promovirana je knjiga „Snagovo i okolina kroz vijekove" autora mr.Dževada Tosunbegovića u izdanju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod" Zvornik.
Prigodan program promocije otpočeo je intoniranjem državne himne, poslije čega je pušten kratak dokumentarni film o stradanju Bošnjaka Snagova za vrijeme agresije.
Promotor knjige u Snagovu je bio profesor književnosti Hazim Karić koji je prisutnim govorio o značaju ovakvih dijela za jedno mjesto kao što je Snagovo, ali i za Zvornik i regiju Podrinja. Profesor Karić je istakao da Bošnjaci moraju puno više da se posvete radu i pisanju, a manje pričanju i teoretisanju koje udaljava ljude od rada i akcije, koja je neophodna čitavom prosotru Podrinja. „Knjiga kao što je ova, daje pravo Snagovcima da se ponose svojim korijenima i mjestom iz kojeg dolaze jer svak onaj ko pročita knjigu uvidjet će svo bogatstvo i potencijal ovih prostora. Ovdje itekako ima života, samo treba vrijedno i temeljito raditi i stvarati uslove za proizvodnju, ali i eko turizam na Snagovu i nek nam ova knjiga bude podstrek za budućnost na ovim prostorima" rekao je Hazim Karić na promociji ove knjige.
U ime izdavača prisutnim se obratio predsjednik BZK „Preporod" Zvornik, profesor Amer Redžić. Redžić je istakao da dijela kao knjiga Tosunbegovića je samo jedan u nizu pokazatelja karaktera bošnjačkog naroda. „Bošnjaci su vrijedan i hrabar narod koji kada se odluči da nešto uradi onda to i uradi makar i naopako bilo. Mi moramo zbiti naše redove i raditi korisne stvari za nas, a ne one koje su naopake i samo svojim radom i dijalogom kulture možemo biti uvažavani i respektovani od drugih na onaj način koji zaslužuje naša hrabrost, dobrota i intelegencija"
Autor knjige magistar Dževad Tosunbegović je izrazio svoje zadovoljstvo do sada obavljenim poslom, zahvalio se svima koji su doprinijeli da ovo dijelo ugleda svjetlo dana i nadu da će ovo dijelo dati podstrek budućim mladim autorima da krenu njegovim stopama.
U ime domaćina, prisutnim su se obratili predsjednik Savjeta mjesne zajednice Snagovo Esed Čivić i u ime odobora za izdavaštvo knjige Nedim Čivić koji su izrazili svoje zadovoljstvo učinjenim za ovo mjesto i izrazilu nadu da će ova knjiga doprinijeti ubrzanom razvoju ovog područja.
Skup je završen recitacijama pjesmi o Snagovu od strane najmlađih prisutnih današnjem skupu.
 
(IstocnaBosna.ba)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1542 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar