04:44
KOORDINIRANA AKCIJA DIJASPORE I POVRATNIKA KUCIC KULE
Ovih dana se u Kučić Kuli provodi akcija nadogradnje lokalnog mekteba. Pokretač akcije je mještanin Rifet Musić koji je uz suradnju sa dijasporom iskupio potrebna sredstva da se mekteb proširi za jednu učionicu neophodnu za najmlađe. Ovo je bilo potrebno najmlađim kako bi mogli pohađati mektebsku nastavu i u zimskom periodu jer su do sada sa prvim minusima celzijusa morali prekidati nastavu.
 
Potrebna sredstva su iskupljena uglavnom od ljudi koji se nalaze u inostranstvu, a rodom su sa prostora ove mjesne zajednice. Do sada je urađen najteži dio posla, izlivene su prva i druga ploča (tzv. mrtve ploče), a završene su i pripreme za treću ploču. Radove volonterski izvode mještani Kučić Kule i jako su zadovoljni do sada urađenim.
 
Elmedin Bošnjak, profesor historije
inače povratnik u Kuli i učesnik akcije za naš portal ističe: „Uradili smo najteži dio zadatka, izašli smo iz zemlje i idemo ka završetku našeg mekteba. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovoj akciji i pokazali kako se voli svoj dom i ognjište. Ovim jačamo našu zajednicu i dokazujemo svoju historijsku utemeljenost na ovim prostorima kao i svoju opredijeljenost da ovi prostori vječno ostanu naši".
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1305 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar