06:31
KOZLUK: INCIJATIVA O NAZIVU DOMA KULTURE
Prošireni savjet zvorničke Mjesne zajednice Kozluk nije postigao dogovor oko pokretanja inicijative da se Dom kulture u ovom mjestu nazove po nedavno preminulom Fadilu Banjanoviću Braciki.
 
Dok su pojedini članovi savjeta Mjesne zajednice smatrali da treba pokrenuti inicijativu, drugi su bili mišljenja da bi ukaljali ime i ugled Fadila Banjanovića ako bi se ovaj dom, koji je trenutno bez funkcije i predstavlja ruglo Kozluka, nazvao njegovim imenom.
 
Za adaptaciju Doma kulture u Kozluku, koji je izgrađen 1946. godine, Vlada RS u prošloj godini izdvojila je 100.000 KM. Od tih sredstava postavljena je fasadna stolarije, ali je ovaj dom i dalje izvan upotrebe, jer je u njega potrebno uložiti, kako kažu u Savjetu, najmanje 500.000 KM.
 
Zbog neusaglašenih stavova i nepostizanja dogovora oko naziva Doma kulture, potpredsjednik savjeta Mjesne zajednice Pero Radić zaključio je sastanak bez glasanja, kako ne bi došlo do daljih nesporazuma, uz konstataciju da će se o ovom pitanju raspravljati na narednim sastancima.
 
Radić je sinoć rekao novinarima da se "pod pritiskom OEBS-a" tražilo da savjet Mjesne zajednice Kozluk razmatra ovo pitanje i pokrene inicijativu da se Dom kulture nazive po Fadilu Banjanoviću. "Nažalost, to je tražio OEBS, ali to nisu prihvatili pojedini članovi savjeta, pa da ne bi došlo do polarizacije, a sve je išlo u tom pravcu, sjednica je prekinuta i završena bez odluke", rekao je Radić.
 
Dodavši da je ovo vrlo osjetljivo pitanje, jer je riječ o Domu kulture, Radić je rekao da se tražilo da se bilo čemu drugom da ovaj naziv ne bi bilo problema. "Koliko znam, nijedan sličan objekat u opština i šire ne nosi naziv nečijeg imena", rekao je Radić i podsjetio da se ni 1946. godine, kada je Dom završen, nije tražilo da Dom dobije ime po nekom ondašnjem funkcioneru ili aktivisti, iako je bilo tih prijedloga. Radić je podsjetio da OEBS nije dao objašnjenje zašto je tražio da savjet Mjesne zajednice pokrene ovu inicijativu, ali je bio mišljenja da će se na taj način lakše doći do donacija za renoviranje ovog doma.
 
Član savjeta Mjesne zajednice Ismet Jatić rekao je da je saglasan da se pokrene inicijativa u tom pravcu. "Ne mogu da budem pametan da poslije toliko vremena ne možemo da se usaglasimo oko jedne sitnice. Od nas se samo tražilo da pokrenemo inicijativu za davanje imena Domu, i ja sam bio za to", rekao je Jatić.
 
Član savjeta Rade Josić rekao je da je protiv ove inicijative, jer ne polazi od građana Kozluka, sa kojima je i sam Fadil Banjanović dijelio sudbinu, nego od nekih ljudi iz OEBS-a "koji nastoje da sole pamet za sve i svašta". Josić je naglasio da bi nazivanje Doma po Fadilu Banjanoviću bilo "kaljanje njegovog imena i djela", jer Dom sada liči na ruglo i ruinu, u kojoj je nemoguće organizovati bilo kakvu kulturnu ili sličnu aktivnost. "Ako hoćemo da se odužimo za sve dobro što je Fadil, kao predsjednik savjeta Mjesne zajednice uradio za Kozluk, onda je daleko bolje da jednu od ulica Kozluka nazovemo po njegovom imenu", rekao je Josić i pretpostavio da bi takvu inicijativu svi podržali.
 
Fadil Banjanović Bracika umro je 12. decembra prošle godine u 49 godini života. Bio je predsjednik savjeta Mjesne zajednice Kozluk. Obavljao je funkciju delegata u Vijeću naroda Republike Srpske i bio visoki funkcioner Socijaldemokratske partije BiH.
 
(IstocnaBosna)
 
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1557 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar