23:08
KRIZEVICI KOD ZVORNIKA:DZACI DO SKOLE PJESACE NEKOLIKO KILOMETARA
Autobuske linije silom prilika skraćene "Drži vodu dok majstori ne odu", moglo bi se reći za sanaciju klizišta u zvorničkom selu Motovo, koja je rađena pred lokalne izbore 2008. godine, ali, kako to obično biva u takvim prilikama, nabrzinu i površno. Klizište se ubrzo ponovo pokrenulo i uzrokovalo još veću štetu. Ugrozilo je lokalni put koji mjesnu zajednicu Križevići povezuje sa naseljima Motovo, Dugi Dio, Baljkovica.
Autobusi ne mogu saobraćati pa djeca do škole moraju po nekoliko kilometara ići pješice. -To nam je veliki problem, mada imamo obećanja lokalne uprave da će pomoći da ga riješimo. Najgore je zbog djece koja moraju pješice u školu - kaže predsjednik MZ Križevici Salih Hrustanović. Većinom povratnici Preduzeća za prijevoz putnika iz Zvornika, ali i iz opština iz FBiH, iz Kalesije i Sapne, zbog oštećenosti puta i klizišta morala su skratiti autobuske linije koje voze u tom pravcu pa vozila okreću na krivini u blizini klizišta i dalje ne idu. - Ovdje je, silom prilika, napravljena kraća linija.
Mada ima još dva, tri kilometra, dalje ne možemo zbog lošeg puta - kaže nam vozač Agan Čirak, koji tri puta dnevno vozi đake i ostale putnike na ovoj relaciji. Kako saznajemo od Šabana Hrustanovića, učitelja u područnoj školi u Križevićima, zbog oštećenosti puta i klizišta 50-ak učenika svaki dan samo u jednom pravcu pješice prevali od kilometar i po do šest kilometara, što nije malo, s obzirom na to da je riječ o djeci od prvog do petog razreda. One boljeg imovnog stanja u školu dovoze roditelji, ali takvi su rijetki jer se radi uglavnom o povratničkoj populaciji bez posla i redovnih primanja.
Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Opštine Zvornik Petar Maksimović kaže da imaju problema s ponovnim saniranjem klizišta zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Naime, vlasnik kuće u blizini puta ne dozvoljava da se na njegovoj zemlji radovi ponovo izvode. Izborna godina - Uzrok klizišta je konfiguracija tla, kao i vodovod koji se tu nalazi. Vlasnik kuće pokraj puta strepi da ne bude veća šteta ali mi se nadamo da ćemo sa njim uspjeti postići neki sporazum i krenuti u saniranje klizišta i puta. Učenici iz ovih sela će se, po svemu sudeći, još nahodati dok se to ne desi, a autobusi će se i dalje okretati na krivini. Predizborni asfalt brzo je propao, baš kao i obećanja onih koji su ga ovih dana ponovo počeli obilaziti jer izborna godina se približava.
Teže u povratku Među djecom koja se povijaju pod teškim torbama je i Šaha Muratović, učenica trećeg razreda. Kaže da od kuće krene oko pola sedam da bi stigla na nastavu koja počinje sat kasnije. - Teže je u povratku jer je uzbrdo, tada treba više vremena da stignem do kuće - kaže. Potporni zid Ramo Memić, koji živi u blizini, tvrdi da su prvobitni radovi samo pogoršali stanje s obzirom na to da nisu urađeni kvalitetno i temeljito. Nije, kao što je obećano, postavljen potporni zid pa sad sve može otklizati u obližnju rječicu.
 
(avaz.ba)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1293 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar