01:39
KUCIC KULA-ZVORNIK:OBILJEZENA GODISNJICA STRADANJA BOSNJAKA
U povodu devetnaestogodišnjice stradanja stanovništva MZ Kucic Kula preživjeli članovi porodica i ostali žitelji ovog kraja i ovog 2. Juna sjetili su se svojih milijih koji su dali svoj najdragocjeniji dar kojeg čovjek može dati a to je život. U prisustvu velikog broja vjernika program je zapoceo sa podne namazom, a nakon toga uslijedio je vjersko - kulturno - prosvjetni program, kojeg je predvodio efendija Zijad Hasanovic.
 
Posebnu pažnju prisutnih džematlija izazvala su dva kraca filma. Prvi od navedenih odnosio se na općenita stradanja Bošnjačkog stanovništva na podrucju Srednjeg Podrinja, dok je drugi, autora profesora Historije Elmedina Bošnjak, kroz slike i biografije posjetio sve prisutne na naše hrabre borce koji su živote dali za svoju otadžbinu.
Prisutnima je kroz prikazane filmove i rijeci ukazano šta smo to sve preživjeli, kako moramo pamtiti i ne zaboraviti ono što se nama dogodilo, da se isto tako ili čak gore ne ponovi mladjim generacima, posebno poslijeratnim generacijama, koje skoro nikako ili čak uopce ne poznaju događaje i šta se sve zbilo na ovim krajevima!
Današnji program zatvorili su polaznici mektebske nastave koji su kroz ilahije, kaside i patriotske pjesme na svojevrstan nacin ukazali sta nam se sve zbilo i desilo i da se pamti i ne zaboravi svo zlo, a posebno je istaknuto "nek' je haram svakom od nas ako zaboravimo"!..
 
(Istocna Bosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1272 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar