01:46
LIPLJE:GODISNJICA OSLOBADJANJA LOGORA
Danas je u Liplju obilježena još jedna godišnjica na području Zvornika. Mještani Liplja i okolnih naselja organizirali su bogat program na dan sječanja kada je oslobođen logor 1992. godine u ovom mjestu.

Program je započeo posjetom mjestima gdje su oslobodioci uspjeli spasiti veliki broj civila 1992. godine. U mjesnom Domu kulture je klanjana zajednička džuma-namaz za tri džemata koji gravitiraju ovom području.

U prepunoj Sali je nakon džume-namaza proučen tevhid za šehide. Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zvornik Nurija ef. Čikarić i ministar za ljudska prava prof. dr. safet Halilović svojim prisustvom su dali podršku ovom skupu.

Organizatori su priredili i dokumentarni film aktuelan za ovakvu priliku. Potom je održana promocija knjige Dževada Tosunbegovića "Snagovo i njegova okolina kroz vijekove”. U ime izdavača predsjednik BZK Preporod Zvornik Amer Redžić je poselamio prisutne i predstavio ovo izdanje.

Fahrudin Sinanović je govorio o strukturi knjige i značaju ove knjige za nacionalnu kulturu i stanovništvo ovih naselja. Mustafa Muharemović je je govorio o značaju pisane riječi, publikovanju knjiga i njihovom čitanju u svjetlu Tosunbegovićevog napora da spasi od zaborava ono što je stalo između korica ove knjige. Na kraju je autor govorio o motivima i razlozima za uloženi napor da se ova historijsko-etnološka monografija pojavi predoči načnoj i kulturnoj javnosti.

Završni čin današnjeg okupljanja u Liplju je bilo postavljanje kamena temeljca za izgradnju šehidskog obilježja. Prve lopate betona u temelje su bacili: minister safet halilović, Osman ef. Halilović i zlatni ljiljan sa ovog područja Muharem Sinanović. Na kraju je proučena i prigodna dova.

Liplje, 3. juni 2011.

(Medzlis IZ Zvornik)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1345 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar