01:09
LIPLJE-ZVORNIK: ODRZAN TRADICIONALNI VASAR (Video)
U selu Liplje, opština Zvornik, tokom vikenda održan je tradicionalni vašar koji je okupio brojne povratnike i goste iz zemlje i inostranstva. Vašari su dobra prilika da se ljudi vide, da se nešto pazari i proda, ali i da se proveseli uz tradicionalnu izvornu muziku ovog kraja.
 
Ringišpil je oduvijek imao posebno mjesto u seoskim zabavama. Godine idu, sve se mijenja ali ringišpil ostaje ringišpil.
 
"A tamo, u onom uglu Poljane prema kući Jusufa-Julke stajao je uvijek ringišpil. Moje najdraže mjesto, radi samog ringišpila, a najviše radi toga što je tu radio junak moje priče. To je bilo mjesto gdje smo moji drugari i ja provodili najviše vremena. Bura je naplaćivao, jer je zasigurno njegova korpulencija davala vlasniku garancije da se niko neće prošvercati. Ali svaki put kada je neka stolica ostajala prazna, okretao se prema nama i pokretom glave nam davao znak da dotrčimo. Stavljao nas je u neprodate prazne stolice i brižno nas uvezivao u sigurnosne lance. Naravno da nikad nije naplaćivao, jer je znao da se u to vrijeme nije imalo. Dobri, dragi Bura." (Odlomak iz priče "Bura" Enesa Murića)
 
Vašar u malim zajednicama poput Liplja nije samo niz tezgi sa kineskom robom, to je za ovo selo, a i sva okolna, događaj godine.
 
 
Category: Podrinjske vijesti | Views: 2003 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar