18:08
MIRNODOPSKI NASTAVAK ETNICKOG CISCENJA PODRINJA
Krivicu za diskriminaciju u zapošljavanju snose bošnjački predstavnici u lokalnim organima vlasti, koje su, za sitne lične interese, pridobili srpski političari
O kakvoj je diskriminaciji pri zapošljavanju riječ kada su u pitanju Bošnjaci u Zvorniku, najbolje pokazuje činjenica da je u lokalnom Domu zdravlja od ukupno 233 uposlena samo četvero Bošnjaka.

Stanje nije bolje ni u drugim javnim preduzećima i ustanovama, posebno u školama, što ukazuje na mirnodopski nastavak etničkog čišćenja Bošnjaka u Podrinju, započetog tokom agresije.
Novo istjerivanje

Na činjenicu da u javnom sektoru Bošnjaci ne mogu dobiti posao, za sada, uglavnom, reagiraju pojedinci, predstavnici udruženja i rijetki političari.

- Svake godine, da ne kažem svakog dana, stanje sa zapošljavanjem Bošnjaka u Zvorniku je gore. To je metod da se mladi, školovani ljudi, koji su se vratili u svoje domove, ponovo istjeraju iz ovog grada. Mladi nemaju mogućnost da privire ni u jednu državnu ustanovu ili javno preduzeće, a o privatnim firmama da i ne govorim. Sve što se u miru događa Bošnjacima u RS krivicu, najvećim dijelom, snose sami Bošnjaci, odnosno njihovi predstavnici u lokalnim organima vlasti, koje su, za sitne lične interese, pridobili srpski političari - kaže za naš list Muharem Sinanović iz Udruženja povratnika u Zvorniku, inače jedan od prvih Bošnjaka koji se s porodicom vratio u svoje mjesto rođenja.
Kada je prvi put progovorio o problemu diskriminacije Bošnjaka, Sinanović kaže da "umalo nije glavom platio" jer se na njega obrušila upravo grupa Bošnjaka u lokalnim organima vlasti.

Bez obećanja

O problemu zapošljavanja Bošnjaka u zdravstvenim institucijama na području Zvornika ove sedmice s direktorom Doma zdravlja Zvornik Milenkom Kikićem razgovarao je delegat u Vijeću naroda RS Fadil Banjanović. Kikić je, kako navodi Banjanović, "izrazio dobru volju" da sagleda probleme u vezi sa zapošljavanjem bošnjačkih kadrova, ali posebnih obećanja nije bilo.

- Kao opravdanje što nema zaposlenih Bošnjaka u zdravstvu na području Zvornika do sada je istican navodni nedostatak kadrova. Podaci Zavoda za zapošljavanje govore suprotno i mislim da je u pitanju nepostojanje volje da se Bošnjaci upošljavaju. Ovo je problem za, prije svega, bošnjačke predstavnike u vlasti u Zvorniku. Građani to znaju i ogorčeni su na ljude koji ih predstavljaju, ali, nažalost, ne mogu im ništa - ističe Banjanović.

Saznajemo da, osim u Domu zdravlja, Bošnjaka skoro da nema ni u "Elektrodistribuciji", "Pošti", raznim državnim upravama, zavodima, agencijama itd.
Prazna ambulanta u Križevićima i Liplju 

Kako otjerati Bošnjake iz mjesta u koja su se vratili, najbolje pokazuje slučaj ambulante u selu Križevići. Naime, zgrada ambulante izgrađene donatorskim sredstvima već nekoliko godina zjapi prazna, dok je Vlada RS, na prijedlog lokalne zajednice, izdvojila sredstva za izgradnju ambulante u selu Orahovac, udaljenom nepuni kilometar od Križevića.

Razlog da se ne koristi ambulanta u Križevićima je samo taj što u tom selu žive isključivo Bošnjaci,takodje je to slucaj i sa ambulantom u Liplju.


(IstocnaBosna.ba)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1326 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar