23:22
MOBILNA BIBLIOTEKA "MOLLY" POMAZE OSNOVCE U PODRINJU
Mobilna biblioteka „Molly" je projekat koji pomaže učenicima osnovnih škola u Podrinju da lakše pohađaju nastavu bosanskog jezika i omogućava im da imaju pristup svim lektirama koje su propisane federalnim školskim planom i programom, a koji podrazumijeva predmet Bosanski jezik i podrazumjeva Bosansku književnost i bosanske pisce što trenutno ne postoji u udžbenicima po školskom planu i programu RS.
Zahvaljujući nevladinoj organizaciji Muslim Aid iz Sarajeva i vrijednim momcima iz organizacije „Prosvijetitelj" projekat mobilne biblioteke „Molly" je ugledao svjetlo dana krajem prošle godine. Trenutno mobilna biblioteka „Molly" raspolaže sa fondom od ukupno 2309 knjiga ( 191 različit naslov) knjige su uglavnom propisane školske lektire i dječija književnost, ove knjige služe za 32 područne i 3 centralne škole na području 5 opština Srednjeg Podrinja uglavnom za djecu bošnjačke nacionalnosti kojih u ovim školama ima blizu hiljadu.
 
Ova mobilna biblioteka je u stvari kombi koji je prerađen i prilagođen policama za knjige u koji stane sve što je potrebno za osnovce u povratničkim školama u Podrinju. Pored biblioteke u ovom projektu je otpočela i realizacija projekta „Mobilno kino" u sklopu čega se jednom mjesečno održava projekcija u trajanju od jednog do dva školska časa. Tada se obično prikazuju poučni dječiji filmovi, crtići, dokumentarni filmovi i slično. Tada se učenici okupe na jednom mjesto u školi i uz stručno objašnjenje njihovih učitelja i pedagoga gledaju spremljenu projekciju.

"Za mene kao za mladoga čovjeka, povratnika na prijeratno prebivalište, zaposlenje i posao koji radim prava sreća i zadovoljstvo jer na neki način sam riješio egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Sviđa mi se posao bibliotekara, i ako to nije moje profesionalno opredjeljenje koje sam sticao kroz šlolovanje. Posao koji radim ima veliki efekat i opravdanu postojanost jer omogućuje da pisana riječ dospije u svaku područnu školu, a koja nema svoju biblioteku.” Ovu su riječi Nerzudina Hajdarevića koji je bibliotekar-administrator pokretne biblioteke koja je na usluzi djeci Podrinja. Dalje za naš portal Nerzudin iznosi želje i nade za projekat mobilne biblioteke:
„Budući planovi su da obogatimo knjižni fond i da se proširimo na opštine: Osmaci, Sapnu i Bijeljinu. Vjerujemo u dobre ljude i ispravnost našeg rada i vjerujemo da ćemo uz Allahovu pomoć i uspjeti u našim budućim planovima. Ovom prilikom bih pozvao sve ljude i institiucije da potpomognu naš projekat mobilne biblioteke”.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1324 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar