00:03
NAJAVA: SVECANO OTVORENJE DZAMIJE U JOSANICI
Na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik ove godine su zakazana tri sečana otvorenja džamija. Hronološki prva svečanost je u džematu Jošanica, potom u Diviču i Donjim Križevićima. Svečano otvorenje ove džamije je zakazano za subotu 2. jula 2011. godine.

U okviru redovnih priprema za ovi važnu svečanost danas je održan radni sastanak u džematu sa predsjednikom Izvršnog odbora Medžlisa Mustafom Muharemović. Na sastanku su prisustvovali članovi Građevinskog odbora i imam u džematu Osman ef. Halilović.
Obavljeni su dogovori oko predstojećih aktivnosti u cilju što bolje organizacije ovog skupa. Napravljen je spisak zadataka i konkretnih zaduženja. Svečanost će ako Bog da početi u petak poslije akšam-namaza učenjem mevluda, a poslije jacije-namaza je planiran zikr.
 
Na sam dan svečanog otvorenja program će započeti u 11:30 sati , a planirano je obraćanje predstavnika džemata, Glavnog imama, predstavnika Muftijstva tuzlanskog i predstavika Rijaseta Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini.
 
Džamija u Jošanici se veže za tradiciju mekteba iz dvadesetih godina prošlog stoljeća na zemljištu koje je uvakufio Rahman Ahmetović, a 1979. godnie je bilo svečano otvorenje džamije na sadašnjoj lokaciji, koju su četnici srušili u jesen 1992. godine. Vrijedni mještani Jošanice uz obnovu svojih domova i imanja sagradiše ovu ljepoticu, koja dominira dolinom jošaničke rijeke.O staroj džamiji danas svjedoče ostatci porušene munare.
 

Jošanica, 05. juni 2011. godine
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1363 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar