15:43
Narodno veselje u Liplju okupilo brojne Podrinjce
U organizaciji mjesnih zajednica Liplje, Samari, Jošanica i Sultanovići, u povratničkom mjestu Liplje kod Zvornika, održano je tradicionalno narodno veselje. S obzirom da naši forumaši često pomažu i obilaze djecu u ovim krajevima, tako je stigao i poziv da im se pridružimo, kako kažu, na njihovom događaju godine.


Tradicija održavanja vašara i narodnog veselja u ovom kraju seže u daleku prošlost, tako da ni sami mještani nisu sigurni kada je održano prvo veselje.


- Sve što se dešava u našoj mjesnoj zajednici organizujemo skupa, pa tako i ovo narodno veselje. Cilj nam je prezentovati narodne običaje ovih krajeva, plesove, napjeve i instrumente. Tokom agresije na BiH vašara nije bilo, ali od 2000.godine, kada je krenuo masovniji povratak u ove krajeve, nastavili smo da organizujemo narodna veselja i vašar, kaže Sead Brkić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednica Jošanica.

Tokom ljetnih mjeseci brojni građani sa adresom prebivališta u inostranstvu vraćaju se u mjesta odakle su protjerani kako bi učestvovali na Maršu mira, prisustvovali dženazi u Srebrenici, ali i nakon svih tragičnih događaja našli vremena i da se provesele, jer, kako i sami ističu, život mora ići dalje.


Ovogodišnji vašar obogaćen je raznim sadržajima, pa je tako održan turnir u malom fudbalu, igra „nišan", a najviše pažnje svake godine izazove igra razbijanja lonca. Sve prisutne zabavljala je izvorna grupa „Pakleni podrum".


Poseban šmek vašaru daje miris pečenja. Tu su i nezaobilazne šećerne vate, orašnice, ciglice, halva i druge slastice koje se godinama prave na isti način. Jednom riječju, prodaje se i nudi mnogo toga i najveća draž je što se takva roba rijetko gde može videti osim na vašarskim druženjima.


Kako nam je kazala Sabaheta Garibović iz Sapne, svake godine dolazi na vašar u Liplje i prodaje ćevape.


- Ove godine, moram priznati, prodaja ide slabije, a uzrok tome je vjerovatno finansijska kriza i što naši građani sve teže žive. Ja sam opet zadovoljna i uspijem nešto i da zaradim", dodala je Sabaheta. Veselje u Liplju potrajat će do kasno u noć.

Category: Podrinjske vijesti | Views: 1809 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar