23:58
NEDIM CIVIC-SDA ZVORNIK: IDEOLOSKA AGRESIJA NAD BOSNJACIMA
Promjena naziva nekih ulica u Zvorniku za mnoge Bošnjake u ovoj opštini je prvorazredno političko pitanje. Lokalni političari taj čin tumače kao indikator statusa Bošnjaka u opštini Zvornik.
 
„Promjena naziva ulica na prilazu Kula gradu je politički incident. To je ideološka agresija nad Bošnjacima. To je još jedan čin, koji diskriminira poziciju Bošnjaka u Zvorniku, a što je sramno podržao i zvornički SDP, koji je dio vladajuće koalicije u SO Zvornik sa SNSD-om i SDS-om. Ja nemam ništa protiv inicijative građana i stranaka iz srpskog kruga da mijenjaju nazive ulica, ali o tome moramo i mi odlučivati. Nažalost, u ovom slučaju interes Bošnjaka pogazio je, ili prodao SDP, sramno podržavši promjene naziva ulica", tvrdi Nedim Ćivić predsjednik SDA u Zvorniku, čija je stranka u SO u opoziciji, sa PDP-om.
Kako i zašto je SDP pogazio interes Bošnjaka?
„Rekao sam već Srbi mogu predlagati šta hoće, ali po Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi RS-a Bošnjaci su mogli odbaciti prijedlog o promjenu naziva ulica. To su mogli učiniti da su jedinstveno odbili prijedlog. Ali eto, SDP je zbog njima poznatih stvari i interesa podržao srpske prijedloge i tako direktno omogućio još jedan akt diskriminacije Bošnjaka u opštini Zvornik", tvrdi Nedim Ćivić.
S obzirom na historijski poznate činjenice Ćivić smatra da je prilaz Kula gradu najlogičnije bilo nazvati Put Hasana Kaimije, poznatog pjesnika, buntovnika za vrijeme Turske vladavine u Bosni i Hercegovini.
„Hasan Kaimija je – nakon sukoba sa centralnim vlastima – utočište našao na Kula gradu u Zvorniku. On je ponos svih građana Bosne i Hercegovine i po svim parametrima je bilo najlogičnije da je sporni put nazvan po Kaimiji, jer je nesporno je on tu živio. To je kulturološka činjenica, a ne mit", kaže Ćivić.
Promjena naziva ulica u Zvorniku, na lokalnom planu je pokazala licemjernost vlasti u RS-u i dvoličnost politike Milorada Dodika.
„Dodik se u BiH zalaže da nacionalne stranke, koje su dobile većinu biračkog tijela jedine imaju legitimitet da predstavljaju narode. Ali, u Republici srpskoj gazi takva načela. SDA je, na lokalnim izborima, u Zvorniku dobila većinu glasova Bošnjaka, ali je u vladajućoj koaliciji SDP, koja je imala manje glasova od nas. Zahvaljujući podaničkoj politici SDP-a u Zvorniku vlast sve više i žešće krši Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi - član tri - i Bošnjake sve više diskriminiraju u zdravstvu, školstvu, lokalnoj kadrovskoj politici, zastupljenosti u javnim preduzećima i ustanovama i slično. Odluke koje diskriminiraju Bošnjake potpisuje Vehid Kadrić, predsjednik SO Zvornik. Zato i nije čudo da se mijenjaju nazivi ulica koji diskriminiraju Bošnjake", tvrdi Nedim Ćivić.

(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1973 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar