03:03
NOVA KASABA: MUSA PASINA DZAMIJA
U istočnoj Bosni 140 km od Sarajeva, a 40 km od Zvornika smještena je varošica Nova Kasaba o kojoj je svojevremeno pisao i čuveni putopisac Evlija Ćelebija. Tako je zabilježeno da je riječ o "divnoj i krasnoj Kasabi, na jednom dolovitom, prostranom i močvarnom terenu s bašćama i vinogradima koju nastanjuju mještani u oko 170 kuća koje su u dobrom stanju".
 
Imao je Evlija Ćelebija štogod napisati i o Musa Pašinoj džamiji te je na taj način otrgnuti od zaborava. I zaista "njena su vrata i zidovi, mihrab, minber i svodovi kapija savršeno lijepo umjetnički izgrađeni, a sama je sva od mramora zelenog kao smaragd. I kad sunce u nju udari, iz vrata i zidova zasjaju zelene zrake. U ovoj zemlji nema nigdje takve džamije od zelenog mramora".
Na Musa Pašinoj džamiji u Novoj Kasabi nikada nije postojao natpis o njenoj gradnji, ali na osnovu sačuvanog fermana iz 1641. godine predpostavlja se da je njena gradnja počela u proljeće 1642. i da je završena u proljeće naredne godine.
Nakon gotovo 350 godina postojanja džamija je srušena, a svjedoci kažu da je poslije toga padala tako jaka kiša koja je omela agresora u njegovoj namjeri da ovu lokaciju ne zaspe zemljom i pretvori u igralište. Obnova ove džamije trajala je dvije godine, a zvanično je otvorena pred Ramazan 2010. godine. Ostaci kamena prvobitne džamije koji se nalaze pored novog objekta biće iskorišteni za izgradnju sahat kule, a na čijem se projektu intezivno radi. Osim toga, u sklopu sahat kule izgradiće se i šehidsko obilježje za sve ubijene građane Nove Kasabe.
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1623 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar