01:50
OTVORENA DZAMIJA U JOSANICI
Desetogodišnji napori muslimana Jošanice na obnovi u ratu porušene džamije u subotu 2. jula 2011. su imali svoj svečani završetak. Uz prisustvo nekoliko hiljada muslimana održana je svečanost proglašenja džamije vakufom Islamske zajednice.

Na svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika iz cijele sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Uz prisustvo imama sa našeg i susjednih medžlisa svečanost su uveličali izaslanici muftijstva tuzlanskog i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Imam džemata Osman ef. Halilović je prisutnima poželio dobrodošlicu i predstavio historijat vjerskog života u džemata Jošanica. Posebno je istakao zasluge hadži Muharema Sinanovića – Šiška koji je kao heroj odbrane zemlje bio heroj povratka i obnove džamije. U ime Građevinskog odbora Ismira Šabić je govorila o desotogodišnjoj obnovi džamije i pomenula rahmetlije Abdurahmana Bečića i Selmedina Šabića koji su uložili veliki trud na tom putu.
 
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Nurija ef. Čikarić naveo je događaj iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća kada su ondašnji udbaši pokušavali zabraniti obnovu mekteba. Na pitanje ko obnavlja porušeni mekteb u Drugom svejtskom ratu prisutni pokazali na dijete koje je držalo kuburu u ruci i nosilo prema mektebu. Govoreći o muslimanima Jošanice kazao je da je gradnja džamije ranije džamije, kao i obnova ove bila uglavnom dobrovoljnim radom.
 
Izaslanik muftije tuzlanskog Husein ef. Kavazovića, Bekir ef. Šabić je u svom vazu govorio o odgojnoj važnosti džamije za muslimane. Izaslanik Rijaseta IZ-e hfz. Mr. Kenan ef. Musić prenio je selame i čestitke reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerića. Potom je govorio ljubavi muslimana prema džamijama.
 
Ašere je proučio Ahmed ef. Memić, a dovu nekadašnji imam ove džamije Nurija ef. Čikarić. Prije svečanog čina otvorenja džamije otkrivena je ploča na kojoj je zabilježeno stradanje ovdašnjih muslimana. Hfz Kenan ef. Musić je džamiju proglasio vlasništvom Islamske zajednice, a ključeve za svečani čin otvaranja predao Junuzović Senidu koji je sa svojom porodicim simbolički otvorio džamiju.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1377 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar