19:36
PAKETI SA SKOLSKIM PRIBOROM ZA POVRATNIKE
Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo, sa sjedištem u Beču, danas je počelo podjelu kompleta školskog pribora učenicima u povratničkim osnovnim školama u opštinama Bijeljina, Zvornik, Srebrenica i Bratunac. Realizaciju projekta finansirala je Stepic fondacija, čije je osnivač Herbert Stepic, generalni direktor Raiffeisen Bank International.
 
Akcija podjele je počela u osnovnim školama u mjestima Glogova, opština Bratunac i Potočari, opština Srebrenica . U tim školama je podijeljeno više od 120 kompleta. Učenicima je pakete uručio Mehmedalija Gutić, predsjednik Austrijsko-bosanskog kulturnog udruženja Medo, koji je i inicijator ovog projekta.
 
Ova akcija je dio većeg projekta pokrenutog na početku tekuće školske godine, čiji je cilj obezbijeđivanje školskog pribora za povratničku populaciju na području ove regije. Na ovu akciju potakla nas je nezavidna pozicija školstva u povratničkim mjestima u Bosni i Hercegovini, naročito u manjim područnim školama. U razgovorima s nastavnicima i učiteljima saznali smo da djeca u tim školama nemaju ni najosnovnija sredstva za normalan nastavni proces, izjavio je Mehmedalija Gutić, predsjednik Udruženja Medo. U ovoj fazi akcije, koja će trajati četiri dana, bit će podijeljeno više od 450 paketa u više povratničkih naselja u Podrinju istakao je Gutić, te naglasio da se nadaju da će ovi paketi pomoći učenicima u ovim mjestima da školsku godinu lakše privedu kraju.
 
Dobrotvorna fondacija H. Stepic CEE Charity, koja je finansirala ovaj projekat, osnovana je 2009. godine od strane Herberta Stepica, generalni direktor Raiffeisen Internationala Beču, a radi pružanja pomoći djeci, omladini i mladim ženama u manje razvijenim zemljama Centralne i Istočne Evrope.
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1358 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar