01:37
PODRINJCI PONOVO NA UDARU: 30 OPTUZBI PROTIV BIVSIH BORACA ARMIJE BiH
Okružno Tužilaštvo u Bijeljini, saznajemo u Koordinaciji boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona, u narednih nekoliko mjeseci bi trebalo podići optužnice protiv 30-ak bivših boraca Armije BiH, uglavnom Podrinjaca.
 
Podsjetimo, 19. jula ove godine, pred Okružnim sudom u Bijeljini izrečena je sedmogodišnja kazna zatvora Ramadanu Derviševiću iz Srebrenice zbog navodnog ratnog zločina počinjenog krajem maja 1992. godine. Također, u toku je suđenje Srebreničanima Husi Salihoviću i Ibri Jakuboviću, koji se terete za navodni ratni zločin počinjen u srebreničkom kraju.
 
Glavna meta
„Mi nemamo imena ljudi protiv kojih će biti podignute optužnice, ali znamo da će sto posto biti procesuirani. Ove optužnice su gluposti. Katastrofa. U slučaju Derviševića glavni svjedok je brat ubijenog, pa to nema nigdje. Ali, njihov cilj je izjednačavanje krivice, pa su zbog toga Podrinjci glavna meta", kazao nam je Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije, dodajući da je za slučaj Ramadana Derviševića čuo tek prije nekoliko dana, kada je u Oslobođenju objavljen tekst o presudi.
Faruk Šahović, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Tuzlanskog kantona, u izjavi za naš list je kazao da se u bijeljinskom Tužilaštvu vode istrage protiv 500 demobilisanih boraca. I on smatra da se svjesno procesuiraju podrinjski borci kako bi se izjednačili zločini u ovom kraju.
„Meni je žao svakoga. Žao mi je i generala (Divjaka op. a). Ali kada su oni u pitanju, cijela država se digne na noge. Međutim, svi zaboravljaju običnog borca. Mi smo pomogli Izetu Smajiću, koji je oslobođen optužbe za Brčansku Maltu. Pomogli smo i Ramadanu Derviševiću i još jednom borcu iz Brčkog. Problem je što država šuti. Na njih sam najviše kivan", kazao nam je Šahović.
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1407 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar