22:06
PORODICE UBIJENIH ZVORNICANA NEZADOVOLJNE BROJEM IDENTIFICIRANIH ZRTAVA
Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji u srijedu, 1. juna 2011. godine, bit će klanjana dženaza i obavljen ukop osam tijela civilnih žrtava stradalih u zločinima počinjenim u Zvorniku 1992. godine.
 
Informaciju je na danas održanoj press konferenciji potvrdio Hakija Smajlović, generalni sekretar Udruženja porodica nestalih, odvedenih i ubijenih Zvorničana, kazavši da će ove godine biti ukopano sedam muških i jedna ženska osoba, od kojih je najstarija žrtva Bajro Karabegović koji je imao 69 godina, a najmlađa osoba je Mirsad Osmić koji je imao 19 godina kada je ubijen.
Žrtve su identificirane u masovnim grobnicama Kazanbašča, Crni Vrh, Turalići, Seferovići, Šahbegovići i Trnovac. Ahmet Grahić predsjednik Udruženja porodica nestalih, odvedenih i ubijenih Zvorničana, izrazio je nezadovoljstvo što će ove godine biti ukopano samo osam žrtava od 1.533 koje se vode kao nestale, a za još 580 još uvijek se traga: - Pojedine institucije uključene u ovaj proces kao da ne žele da traže grobnice, da traže nestale osobe i kao da mnogima odgovara ova agonija i da to što duže traje. Žalosno je kada majka dođe i kaže pronašla sam jednog ili dva sina, a kada ću pronaći još dva.
Žalosno je da majka Fata četiri godine uređuje grobno mjesto ostavljeno za sina kojeg još nije pronašla. Žalosno je da kroz cijelu godinu dana ovaj teret spada na porodice – istakao je Grahić, te pozvao sve porodice žrtava koje to nisu napravile da daju krv kako bi se srodnik mogao identifikovati:
- Treba da pokušamo da probudimo svijest kod građana kako bi svi dali svoj doprinos u rješavanju ovog procesa i otkrivanju masovnih grobnica – zaključio je Grahić. Ove godine obilježava se 19 godina od počinjenih zločina na opštini Zvornik, ali i drugim mjestima Podrinja.
U okviru obilježavanja godišnjice bit će organizovane brojne aktivnosti:
- Organizacioni odbor dženaze danas će posjetiti članove porodica onima kojima će biti dženaza 1. juna u Gornjoj Kalesiji. Sutra imamo namjeru posjetiti i mjesta dviju masovnih grobnica. Prvu masovnu grobnicu Ramin grob kod Zvornika i masovnu grobnicu Kazanbašča, gradsko mezarje nadomak Zvornika.
Nakon toga ćemo imati i jedan okrugli sto pod nazivom: Istina o zločinu na području Zvornika od 1992. do 1995. gdje očekujemo predstavnike tužilaštava i instituta za nestale, kao i preživjele učesnike ovih događaja iz 1992. godine gdje se želi progovoriti o tom zločinu– rekao je ef. Mustafa Muharemović, te dodao da je ispraćaj tabuta planiran za 1. juni u 10,00 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli. Članovi porodica nestalih i ubijenih Zvorničana posjetit će i Tehnički školski centar u Karakaju, u kojem je bio svojevrsni logor i gdje je provođeno ubijanje zarobljenih bošnjačkih civila.
Na tom mjestu bit će položeno cvijeće i proučena fatiha. Okupljanje na mezarju u Memićima planirano je 1. juna u 12,00 sati, a klanjanje dženaze bit će obavljeno u 13,25 sati.
Ovo je trinaesta kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji i do sada je ukopano 645 civilnih žrtava rata iz Zvornika, dok je 176 žrtava ukopano na porodičnim mezarima.
 
(Medzlis IZ Zvornik)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1220 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar