22:13
POSJETA GROBNICAMA-ZVORNIK
Dan uoči dženaze na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, porodice nestalih i ubijenih zvorničana posjetili su mjesta gdje su bile masovne grobnice i prisustvovali javnoj tribini "Istina o zločinu na području Zvornika” 1992 – 1995.”

Autobskim, kombi prevozom i osobnim automobilima članovi porodica žrtava zločina 1992. godine iz Klise, Đulića, Šetića, Drinjače, Grbavac i Zvornika posjetili su najprije prvu otvorenu grobnicu u Podrinju, Ramin Grob. Porodice su na ovom muslimanskom mezarju položili po jedan cvijet za svaku nevinu žrtvu koja bila ovdje ukopana. Murat Hurtić je prisutne upoznao o toku pronalaženja i eshumacije ove likacije. Žrtve su bili civili koji su ukopani u vrećama koje je tada imala JNA.
 
Sljedeća posjeta je bila muslimanskom mezarju Kazanbašča. Na ukupno deset lokacija i osam masovnih grobnica ,takođe u vojničkim vrećama su bila ukopana tijela ubijenih Bošnjaka 1992. godine. Položeno je 132 cvijeta na obilježju u Kazanbašči. Murat Hurtić je ponovo prisutne upoznao sa dešavanjima vezanim za eshumaciju ove grobnnicei identifikaciju ubijenih.
Na najavljenoj javnoj tribini u Sali Medžlisa islamske zajednice Zvornik govrilo se o zločinu. Mustafa Muharemović je u uvodu najavio govornike, pozvao na pamćenje i bilježenje događaja iz 1992. godine. Elmedin Bošnjak mladi historičar, a učesnik u kolini 1. juna 1992. godine govrio je o važnosti prenošenja istine na mlade generacije. Prisjetio se i nekih detalja kada su mu zlikovci odveli oca. Upečatljivo je njegovo svjedočenje kadu jednog mladića bacilli u potok, a zatim mu pod grlom oštrili nož.
 
Murat Hurtić je naveo nekoliko primjera o grobnicama u Podrinju. Posebno mu je upečatljiva grobnica u Suhoj u koji je pronašao majku u devetom mjesecu trudnoće, a jednim metkom je ubijena i nerođeno dijete. Takođe se prisjetio teškog iskustva u pećini Pola kod Šejkovića.
Na kraju su i same porodicenestalih uzele učešća u javnoj tribini.
 
(Medzlis IZ Zvornik)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1283 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar