02:49
POZIV ZA SPAS DJECE LIPLJA,JOSANICE,SAMARA I SULTANOVICA
Pismo predsjednika savjeta roditelja koje prenosimo u cjelosti:
 
Ovim putem Vas želimo upozoriti na proces sistemtakog tjeranja Bošnjaka iz Zvornika, po ko zna koji put se obraćamo nadležnim institucijama koje uporno ne riješavaju goruće probleme Bošnjaka u Zvorniku. Ovaj put Vas želimo upozoriti na opasnosti koje svakodnevno susreću djeca koja pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama iz mjesnih zajednica Liplje, Samari, Sultanovići i Jošanica i o problemima koje mještani ovih naselja imaju sa nadležnom poštom „Srpske".
 
Opasnosti sa kojima se učenici susreću su sljedeće: Stalno prolaženje pored kamenoloma u Jošanici koji su izloženi čestom miniranju i osipanju kamena (iako je ovo preduzeće dobilo nalog od inspekcije iz Bijeljine, nedostaci pri miniranju nisu ukolonjeni), prolaz kroz područje koje naseljavaju psi lutalice i pješačenje velike kilometraže i do 7 kilometara jer autobusi AD „Drinatransa" ne žele voziti djecu do propisanog odredišta iz njima poznatih razloga.
 
Mještani ovih naselja imaju velikih problema sa nadležnom poštom jer ne dobijaju pravovremenu pristiglu poštu, kao i povratne informacije o tome da li je njihova poslana pošta dostavljena i ako je šalju preporučno. Ovo stvara velike prboleme sa isplatom penzije iz susjedne države jer njihove institucije redovno traže dokaz da je penzioner živ.
 
Više puta smo upozoravali na grubo kršenje prava Bošnjaka i djece u Zvorniku nadležne institucije, ali to nije izazvalo potrebnu pažnju nadležnih i o naše zahtijeve su se oglušili. Ovaj put smo se odlučili obavjestiti medije u BiH i pozvati ih da dođu i informišu bosanskohercegovačku javnost o grubom kršenju prava djeteta u Zvorniku.
 
Kontakt telefon 061 -895 656 ili 063 181 703
Predstavnik savjeta roditelja učenika:
Hajrudin Okanović
 
(IstocnaBosna)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1305 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar