00:23
PREMINUO VELIKI KOZLUCANIN FADIL BANJANOVIC - BRACIKA
Fadil Banjanović je rođen 4. jula 1962. gdje je završio i osnovnu školu a ekonomsku je završio u Zvorniku.
Čovjek koji je obilježio razvoj Kozluka u poslednjih 30 godina.
 
Fadil Banjanović je bio jedan od naj večih aktivista Omladinskog pokreta u Kozluku i osnivač MK SSO Kozluk,KUD-a Kozluk ,Komunalnog preduzeča Kozluk...Ugostiteljskog preduzeča Drina Kozluk..
 
Taj period je poznat po veoma širkom i obimnom radu naše Kozlučke omladine.
Fadil je takodje bio i veliki aktivista Opštinske Konferencije omladine u Zvorniku kao i jedan od vodečih ljudi u ORA Zvornik(Omladinska Radna Akcija-Zvornik)
Njegovim dolaskom za sekretara MZ Kozluk počinje cvjetanje u razvoju Kozluka.Kozluk polahko prerasta iz varošice u gradič na Drini.
Vodio je akciju u projektu kanalizacije u Kozluku te Kozlučkog zanatskog centra koje su defenitivno od Kozluka napravile obilježje malog ali prelijepog gradiča na lijevoj obali Drine.
Fadil Banjanović je ostao uz svoje sugrađane i u naj težim danima na početku srpsko-crnogorske agresije na BiH 1992 godine.
Taj period u postojanju Kozluka, vjerovatno je i naj crnji historijski period od osnivanja Kozluka uopšte.
Svojim ne sebečnim zalaganjem u tom periodu, kada je Kozluk preživljavao golgotu etničkog čiščenja i deportacije,te svojim iskrenim stavovima pomogao je da Kozluk ne doživi masovni pokolj kao što su to doživjeli građani nekih drugih Bošnjačkih mjesta poput Klise,Zvornika,Diviča itd..
Bio je i jedan od prvih povratnika, iz izgnastva u inozemstvu, u BiH dok je još divljala agresija na BIH .
 
Organizator je cjelog povratka u Podrinje i naš Kozluk.Bio je bukvalno pionir povratka na svoja hiljadugodišnja ognjišta u ovaj dio BiH.
Fadil Banjanović je ostao doslijedan borac za prava povratnika kao delegat u Viječu Naroda u manjem BIH Entitetu sve do svoje smrti.
Smrču Fadila Banjanovića u Kozluku je ostala jedna velika praznina koja če teško biti popunjena.
Naš Kozluk je izgubio jednog od naj večih svojih sinova i građana koji je ostavio ne izbrisiv trag u Historiji našeg Kozluka.
 
Njegovoj majci,supruzi sa djecom,brači i ostaloj familiji upučujemo iskreno saučešče

Molimo Allaha dž.š. da mu podari vječni rahmet.
 
RAHMETULLAHI ALEJHI RAHMETEN VASIJAH--El Fatiha
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1895 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar