16:39
PROKLANJ DZAMIJE U DRINJACI
Petogodišnji napor i trud muslimana džemata Drinjača krunisan je svačanim otvaranjem u ratu porušene džamije. Namjera rušitelja da se ne zauči ezan dolinom gdje se rijeka Drinjča ulijeva u Drinu nije se ostvarila. Ostvarila se želja povratnika i raseljenih Bošnjaka Drinjače da se džemat ponovo okupi.

Svečanost je održana u nedjelju 18. jula 2010. godine. Učenjem Kur'ana Resul ef. Alić započeo je ovaj svečani trenutak. Imam džamije Muhamed ef. Mehmedović u ime domaćina zaželio dobrodošlicu gostima i zvanicama, te ih upoznao sa historijatom vjerskog života na ovom području.
Nosilac aktivnosti obnove džamije Omer Alić je prezentirao tok obnove i napore koji su uloženi. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Nurija ef. Čikarić je naveo kako je ovo najljepši primjer sloge u džematu koja je rezultirala završetku jako lijepei funkcionalne džamije.

 

Bekir ef. Šabić je u ime Muftije tuzlanskog poselamio skup i istakao da je ovo džamija sagrađena uz povjerenje onih koji su vodili posao i onih koji su finasijski pomagali.
Izaslanik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bio je Mirsad ef. Mahmutović koji je naglasio da je teško govoriti onima koji su nakon strašnih patnji i stradanja smogli snage da obnove ovu džamiju.

 

Završno ašere je proučio Samir ef. Mehmedović porijeklom iz Drinjače, a dovu Nurija ef. Čikarić.
Izaslanik Rijaseta proglasio je džamiju vlasništvom Islamske zajednice, a ključ za svečani čin otvaranja predao Omeru Aliću koji je otvorio džamiju. Omer Alić se svojski trudio proteklih pet godina da se džamija privede kraju. U programu je učestvovao hor medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

 

 

Category: Podrinjske vijesti | Views: 1840 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar