03:41
PROMOCIJA CD-a HOR-a MIZ ZVORNIK
Tek što je izašao prvi CD Hora Medžlisa Islamske zajednice Zvornik pod nazivom „Zbog tebe Ahmede Muhammede", uslijedila je njegova promocija u Švajcarskoj. Druženje, muslimana iz Bosne i Hercegovine i dijaspore obilježilo je ovo putovanje.
 
Petnaesetoro članova hora i predsjednik Medžlisa uputili su se na trodnevnu turneju u petak 2. decembra 2011. godine. Prvi susret sa našim ljudima u na putovanju bio je u Bošnjačkom džematu u Gracu. Iako u kasnim noćnim satima druženje, razgovori i izvedba ilahija ispumili su domaćine i goste. Ujedno je i predstavljen i ponuđen DC-e.
 
Prva destinacija u Švicarskoj je bila u Bošnjačkom džematu „Gazi Husrevbeg" iz Sent Galena. Vrijedni domaćini na čelu sa imamom Zijad ef. Žužom i predsjednikom džematskog odbora Fuadom Biberom potrudili su se da smjeste goset i budu ima dobri domaćini. Nakon odmora i upoznavanja počelo je okupljanje bošnjaka ispred Lindensaal u Flawilu gdje je održano treće po redu veče Kur'ana.
 
Trosatni program je učenjem tekbira i prve ilahije našeg hora. Odlomak iz Kur'ana proučio je hfz. Mustafa ef. Mehić. U ime domaćina riječi dobrodošlice uputio je h. Fuad Biber koji je istakao da je u danima obilježavanja hidžre ovaj džemat učinio svoju hidžru iz iznajmljenih u vlastite prostorije. Zijad ef. Žužo je čestitao ulazak u 1433. Hidžretsku godinu i zahvalio gostima na prisustvu ovoj svečanosti. Glavni imam u Švajcarskoj dr. Muris ef. Purić je uputio riječi podrške ovom skupu i dobrodošlice gostima iz Bosne i Hercegovine. Potom su hafizi Midhat ef. Sefić, Muhamed ef. Koluh, Mustafa ef. Mehić i Mensur ef. Malkić proučili odlomke iz Kur'ana.
 
Uslijedila je pauza uz gošćenje bosanskim specijalitetima, kahvom i prijateljskim razgovorima prijatelja, rođaka i poznanika. Uspostavljaju se i nova ponanstva i prijateljstva. Lijepo je bilo biti gost ove večeri u Flavilu, mirnom i uređenom mjestu nedaleko od Sen Galena, sa muslimanima ovog džemata koji pokazaše izuzetno gostoprimstvo. Na svakom koraku pokazivaše svoju gostoljubivost i napor da nam bude ugodno. U drugom dijelu programa prustvovali smo nesvakidašenjem događaju kada je nova članica ovog džemata Selma javno izgovorila kelime i šehadet i postala muslimanka. Rukovodilac Ureda za dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Mirsad ef. Kalajdžić je u svom obraćanju ukazao na važnost porodice u čuvanju vjere, tradicije, kulture i jezika u dijaspori.
 
Završetak večeri je pripao Horu Medžlisa Islamske zajednice Zvornik koji je se predstavio u izvrsnom izdanju izvođenjem planiranog programa. Domaćini su bili oduševljeni nastupom i presretni što su im bili gosti na tradicionalnoj Večeri Kur'ana.
 
Turneja Hora Medžlisa Islamske zajednice Zvornik u nedjelju 4. decembra nastavljena je u Islamskom bošnjačkom centru u Cirihu. Povod gostovanja je takođe tradicionalni skup u povodu Nove hidžretske godine. U ovom džematu se tim povodom dodjeljuju djeci torbe za mektesku nastavu. Nakon lijepog dočeka uslijedila je svečanost u restoranu Islamskog centra. Skup je otvorio Izudin Memić učenjem Mur'ana, a Sakib ef. Halilović je uputio čestitke prisutnim. Mustafa ef. Muharemović u svom obraćanju je govorio o važnosti mektebske nastave u svjetlu duha i tradicije hidžre i njenih dostignuća. Hor Medžlisa je i ovog puta dao sve od sebe kako bi prisutnim pružio puni duhovni užitak. Izvođenje mevludskog spjeva, ilahija i kasida izmamilo je i suze.
 
Članovi hora su u poslijepodnevnim i večernjim satima družili sa domaćinima. Neki su posjetili džemat Glavnog imama u Švajcarskoj dr. Muris ef. Purića, te prisustvovali svečanosti akike, a drugi boravili u Cirihu kod našeg kozlučanina Dževada Ibrahimovića. I ovdje se domaćini potrudiše da atmosferom, ljubaznošću učine naš boravak nezaboravnim. I boravak u Cirihu je obilovao brojnim susretima i novim kontaktima.
 
Ponedjeljak je bio dan za povratak. U lijepoj atmosferi zbog uspješnog gostovanja i velikog zanimanja za ponuđeni CD putovalo se po planu. Novo druženje sa našim ljudima desilo se u Salzburgu. Bili smo gosti kod Salihović Sejada. Nakon večere, ugodnog sijela i druženja krenulo se nazad u naše džemate i domove. Prva turneja našeg hora u bošnjačkoj dijaspori proteče vaoma uspješno. Lijepa sjećanja ponesosmo sa ovog putovanja.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1613 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar