20:09
PROMOCIJA KNJIGE "ZVORNIK NEKADA"
Promocija knjige „Zvornik nekada"

U Zvorniku je (danas) promovisana knjiga „Zvornik nekada" u prostorijama Islamskog centra. Ova knjiga govori o prošlosti Zvornika, a priredio ju je autor Hrustan Noćić na osnovu fotografija austrijskog pukovnika Emila Balcareka, pod naslovom "Zvornik nekad - Autentični prilozi iz zvorničke prošlosti". Promotori su bili: Mustafa Muharemović, Nijaz Burbutović, Hrustan Nočić i doc. dr. Izet Šabotić koji su prisutnima približili ovu knjigu.
Promotori knjige su istakli važnost ovakvih dijela koja Zvorniku daju pažnju koju on zaslužuje u historiji ovih prostora i naroda Balkana.
Autor knjige Hrustan Noćić je rekao : Najviše me je motiviralo na priređivanju ove knjige želja da se historijski dokumenti približe javnosti, te doprinese rasvjetljavanju istine o Zvorniku.
Direktor Arhiva Tuzlanskog kantona doc. dr. Izet Šabotić je pohvalio marljivost priređivača uz napomenu da je ovim izdanjem nadopunjena historijska praznina o ovom gradu na Drini. Takođe je kazao da su ovo važni historijski izvori koji su nastali slučajno. U svom izlaganju je govorio o važnosti Zvornika za Austro-Ugarsku monarhiju. Uz konstataciju da je svaka od fotografija u ovoj knjizi zasebna historijska priča odaslao poruku "Da se moramo brinuti o našoj prošlosti.
Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zvornik, ujedno i prmotor na ovom prigodnom skupu, efendija Mustafa Muharemović za naš portal ističe:
„Veoma važna knjiga za grad Zvornik, i svaka pohvala za učinjeni trud na njenom izdavanju. Ovaj foto album sa prevodom doprinosi restauraciji slike Zvornika, života u njemu na početku 20. stoljeća. Po veoma pristupačnoj cijeni široka kulturna javnost može imati zbirku ovih historijskih dokumenata.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1321 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar