14:54
PROUCEN TEHVID UBIJENIM ZVORNICANIMA SA PODRUCJA GRBAVACA
Danas je u džamiji u Grbavcima pred oko stotinjak Zvorničana proučen Tevhid za ubijene mještane čime je otpočelo obilježavanje stradnja Bošnjaka Zvornika 1992.godine. Pored velikog broja prisutnih mještana u džamiji, na Tevhidu su se mogli primjetiti Zvorničani iz svih dijelova općine Zvornik.
Da podsjetimo šta se desilo na današnji dan u ovom naselju 1992.godine. Tog 21.maja 1992. godine desio se stravičan zločin u Grbavcima, kada je ubijeno i odvedeno više od 70 Bošnjaka iz sela. Žrtve su uglavnom bili punoljetni muškarci, ali je stradalo i nekoliko žena i maloljetnika.
 
Ukupno je likividirano oko 15 posto stanovništva, zbog čega se ovaj zločin može nazvati i genocidnim. Većina tijela ubijenih je pronađena u oktobru 1998. godine u tada najvećoj otvorenoj masovnoj grobnici na Balkanu, službeno nazvanoj Glumina, koja se nalazi nedaleko od mosta na Hoči, na lokalitetu Ramin Grob. Uz Grbavčane, tu su u vrećama koje je koristila bivša JNA bila i tijela ubijenih Bošnjaka iz još nekoliko zvorničkih mjesta, ukupno više od 270.
Nakon ekshumacije tijela su bila jedno vrijeme izložena u krugu Komemorativnog centra u Tuzli, gdje su članovi porodica i rodbina na osnovu dijelova odjeće prepoznavali svoje najbliže. Veliki broj tijela je identifikovan na taj način, a kasnije skoro svi putem DNK metode.
 
Stradali Grbavčani većinom su ukopani na šehidskom mezarju u Memićima kod Kalesije sa ostalim šehidima iz zvorničkog kraja.
Svake godine se u džamiji u Grbavcima 21. maja održava prigodan program u znak sjećanja na nevino postradale mještane.
Za ovaj stravičan zločin još niko nije odgovarao.
„Prvo su od Grbavčana tražili da predaju oružje kako ne bi prošli kao Kula Grad, poslije predaje oružja (kojeg je bilo jako malo) komšije Srbi i vojska su mirovali, a onda poslije dvadesetak dana mirovanja krenuli su u krvavi pir. Tog jutra 21. maja krenuli su sa svih strana i bez ikakvog povoda ubijali sve muškarce na koje su naišli, nikakav otpor nije pružan jer oružja u naselju nije bilo. Gledajući iz sadašnje perspektive mogu reći da su nam održali obećanje, nismo prošli kao Kula Grad.
 
Kuljani su većinom preživjeli jer ih nisu čekali i nisu predavali oružja, a ja sam sedamdeset članova bliže i dalje familije izgubio taj dan u Grbavcima." Prisjeća se povratnik u ovo naselje Osman Šahbegović koji je preživjeo 21.maj 1992.godine.
Među prisutnim je bio i predsjednik BZK „Preporod" Zvornik prof.Amer Redžić koji za naš portal kaže: „Lijepo je ovo da ima ljudi iz svih dijelova općine da se zajedno prisjetimo ovog dana, ovog stradanja svih nas da ne zaboravimo zlo koje nas je snašlo 1992.godine jer ako zaboravimo opet će nam se ponoviti. Sljedeće godine ako Bog da pored ovog vjerskog programa mora se osmisliti i kulturni program. Tu mora biti predavanje za najmlađe koji se ovog ne sjećaju dovoljno dobro ili koji nisu bili ni rođeni u to vrijeme i objasniti im zašto su njihovi očevi, braća i djedovi ubijani.
 
Mora se mladim Bošnjacima dati pamet kako ne bi proživljavali istu sudbinu svojih djedova pradjedova i čukundjedova".
Ono što je upečatljivo u današnjem programu svakako jeste da se na Tevhidu nije pojavio predsjednik Skupštine opštine Zvornik Vehid Kadrić koji je inače iz ovog mjesta i čija je mnogobrojna familija stradala tog dana. Nismo uspjeli dobiti informaciju zašto Predsjednika Skupštine nema, ali smo dobili informaciju da će biti prisutan na obilježavanju dana općine Zvornik čiji će program početi od 16 sati u prostorijama doma mladih.
 
(istocnabosna.ba)
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1369 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar