02:26
"KLISANSKA NOC STRAHA": 20 GODINA OD STRADANJA ZVORNICKIH BOSNJAKA
„Klišanska noć straha i neizvjesnosti", dio je programa kojim se obilježavaju dvije decenije od velikog stradanja Bošnjaka u općini Zvornik.
 
Nekoliko stotina članova porodica ubijenih zvorničkih Bošnjaka okupilo se večeras u centru naselja Klisa, na istom mjestu gdje se tačno prije 20 godina skupio najveći zbijeg civila iz petnaestak okolnih sela, koji su tražili spas pred srpskim snagama s obje strane Drine.
 
„Klišanska noć straha i neizvjesnosti", dio je programa kojim se obilježavaju dvije decenije od velikog stradanja Bošnjaka u općini Zvornik. Prisutni su se podsjetili događaja koji su prethodili deportovanju izbjeglog stanovništva do mjesta Bijeli Potok, gdje je izvršeno odvajanje odraslih mušakraca od žena i djece. Njih oko 750 potrpano je u pripremljene autobuse i kamione i odvedeno prema Karakaju.
 
Kasnije će se utvrditi sa su svi likividirani.

- Prije 20 godina bili smo djeca, i mnogi od nas smo tada na ovom mjestu posljednji put vidjeli naše očeve i braću, te osjetili njihov zagrljaj. Nikada nećemo izbrisati taj osjećaj straha i neizvjesnosti u iščekivanju šta će biti sa nama, kazao je Senahid ef. Alić, imam džemata Klisa, koji je tada imao 15 godina, i to veče pamti kao zadnje provedeno sa ocem i bratom.
 
-Našli smo se kao smetnja realizaciji vjekovnog velikosrpskog projekta, nastalog u glavama nekih ljudi, koji je nažalost usađen i u glave naših komšija. Rezultat toga su bezumni zločini počinjeni prije 20 godina i kolektivne dženaze nevinih žrtava kojima svakodnevno svjedočimo, rekao je Mustafa ef. Muharemović, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik.
 
U namjeri da potpuno rekonstruišu najveći pojedinačni zločin počinjen nad civilnim bošnjačkim stanovništvom Zvornika, organizatori manifeatacije su za petak planirali prolazak „stazom smrti" od Klise do Bijelog Potoka, a potom i obilazak Tehničkog školskog centra u Karakaju gdje su žrtve bile zatočene prije likividacija.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1468 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar