18:02
SVECANO OTVORENA DZAMIJA U D.KRIZEVICIMA
Treće ovogodišnje po redu svečano otvorenje džamije na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik desilo se u Donjim Križevićima. Lijepa potkupolna džamija sa vitkom munarom krasi ovo naselje nakon desotogodišnjih napora da se dođe do ove svečanosti.
 
Topao septembarski dan nije omeo muslimane iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da svojim prisustvom podrže napore ovog po povratku uspješnog džemata. Svečanost je otvorio član hora Medžlisa Zvornik Izudin ef. Memić učenjem odlomka iz Kur’ana. Mehmed ef. Šahmanović, imam džamije je govorio o džematu od njegova osnivanja 1989. godine do danas.
 
Predsjednik Građevinskog odbora Began Karić u svom emotivnom obraćanju izrazio radost zbog ovog događaja i zahvalio mnogima koji su pomogli obnovu ove džamije. Glavni imam Nurija ef. Čikarić je naglasio da je ovo dvadeset i drugo poratno otvaranje džamija na području Medžlisa Zvornik. Pohvlio rad džematlija ovog mjesta jer su u ovu džamiju uložili i vlastiti znoj.
 
Izaslanik Muftije tuzlasnskog husein ef. Kavazovića, dr. Amir Karić je čestitao svim vakifima ove džamije i govorio o odgojnoj ulozi džamije, a naglasio poseban značaj uticaja džamije na međuljudske odnose. Takođe je ukazao na važnost mijenjanja odnosa prema svojim postupcima kako bi svi služili zajednici.
 
Izaslanik reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić u svom zanimljivom obraćanju ukazao na važnost svijesti o emanetu džamije kao centra našeg duhovnog uzdizanja. Ukazao je das u muslimani prevladali sindrome stida i straha iz prošlost i da neće popustiti sindromu sadašnjosti koji im se nameće, a to je naivnost.
 
Ašere na kraju programa je proučio Ahmed ef. Memić, a dovu Jasmine f. Bajrić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kaljina. Na kraju je muftija Edhem ef. Čamdžić proglasio džamiju vlasništvom Islamske zajednice, a ključeve džamije uručio Fatimi Salihović koja je svečano otvorila ovu križevačku ljepoticu.
 
Križevići, 10. septembar 2011.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1419 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar