00:27
USPJESAN PODUZETNIK SA DIVICA-ZVORNIK
Povratnik u Divič kod Zvornika, Ismail Kapidžić suočen je sa svim problemima ekonomske krize koja hara Bosnom i Hercegovinom, ali ne kuka i ne traži pomoć za preživljavanje. Naprotiv, on je uspješno riješio egzistenciju svoje, a na plećima „nosi" još šest porodica. Ukoliko bude razumjevanja nadležnih, Kapidžić je spreman riješiti probleme još nekolicine povratnika, jer ima viziju i želju da širi djelatnost.

Ismail Kapidžić je sa porodicom boravio u Federaciji BiH do 1997. godine. Tada je odlučio da se vrati u rodni Divič. Poduzetna duha, nije čekao da mu drugi rješavaju probleme. Počeo je vlastiti biznis. Prije osam godina registrovao je i radnju za poduzetništvo.
„Mislim da niko nema opravdanja da kaže, kako ne može riješiti svoj problem. To je bio moj moto kada sam riješio da registrujem biznis, odnosno proizvodnju plastične stolarije. Nisam imao potreban kapital, nisam imao ni pomoć države, nisam imao ni poslovni prostor. Biznis sam pokrenuo kreditom od 75.000 maraka, koji mi je poslužio za kupovinu mašina i smjestio ih u zakupljen prostor", priča nam Ismal Kapidžić o okolnostima u kojima je pokrenuo biznis.

Kapidžićeva firma „Jezeroplast" praktično je modernija zanatska radnja. U njoj rade povratnici, ali i jedan Ismailov sin.
„Imam osam zaposlenih i svi su povratnici i porodični ljudi. U njoj radi i jedan moj sin, dok je drugi graničar u Zvorniku. Sigurno još desetak porodica kooperanata živi od djelatnosti moje firme", ističe Ismail Kapidžić.

Naš sugovornik kaže da proizvode plasira širom Bosne i Hercegovine. Uglavnom je riječ o kontinuiranoj proizvodnji za manje poslovne partnere, ali je bilo i značajnijih narudžbi za cijele zgrade. Ismail se na tržište ne žali, naprotiv.

„Želim širiti djelatnost. Imam gotov projekt da započnem izradu aluminijskih elemenata, čelične konstrukcije i staklaru. Imam obučene ljude za pomenutu proizvodnju. Zaposlio bih još povratnika, ali mi je potreban dodatni kapital. Nudio sam projekte vlastima, ali zainteresovanih kao da nema. Još uvijek se nadam. Mislim da ću uz Allahovu pomoć riješiti i taj problem, pa proširiti djelatnost i zaposliti nove ljude", optimista je Kapidžić.

Ovaj poduzetnik je od Federalnog ministarstva za povratak, za jedan projekat vrijedan 45.000 maraka za „podršku biznisu" i zapošljavanju dobio 15.000 maraka. Očekivao je više, ali kaže da su mu i ta sredstva pomogla da nabavi neophodan repromaterijal i bez problema održi kontinuitet proizvodnje. Kapidžić uglavnom sam rješava sve probleme. Kaže da je od države kao poduzetnik-povratnik očekivao veću pomoć, jer samo zaposleni imaju mogućnost održivog povratka.

„Od početka biznisa imam razumjevanje i podršku „Trocala" iz Živinica. Oni uvijek imaju razumjevanja za moje potrebe i oni su mi pomogli da opstanem na tržištu.Nekad mi se čini da bez njih ne bih ostao u svijetu biznisa", kaže Ismail Kapidžić.
Mnogi biznismeni sa riješenim, skoro svim proizvodni pitanjima, često jedva „sastavljaju kraj s krajem". Pored svih problema sa kojima se na varljivom tržištu suočava, Kapidžić je biznis organizovao u zakupljenom prostoru i traje.
„Proizvodnju sam smjestio u bivšem Domu na Diviču. To je privatizovana zgrada, čiji su vlasnici Srbi. Njima već osam godina plaćam kiriju za oko 130 kvadrata. U zgradi su privatizovana tri stana. Jedan sam otkupio. Otkupio bih i preostale i te pare otplatio. Tako bih lakše vodio biznis", objašnjava Ismail Kapidžić.

Osim što uspješno vodi biznis u kojem je egzistenciju osiguralo osam porodica zaposlenih i posredno desetak porodica kooperanata, Ismail je aktivan i u povratničkim društvenim aktivnostima. Veoma je aktivan u Odboru za izgradnju (obnovu) u ratu porušene džamije na Diviču.

„Ja sam vjernik. Predsjednik sam džamijskog odbora. Ovdje pravimo džamiju koja je za 21 vijek. Imamo pomoć od dobrih ljudi. Izlobirao sam donacija za džamiju u iznosu od oko 150.000 maraka. Uz Allahovu pomoć završićemo je i otvoriti ove godine. U Divič su se vratile 152 bošnjačke porodice, ali je problem što je inteligencija otišla i ne vraća se", sa setom govori Ismail Kapidžić.
Divič je izuzetno atraktivno naselje. To je najljepši dio Zvornika, sa specifičnom gradnjom i izuzetnim položajem, kojem pečat daje Zvorničko jezero, na čijoj obali se nalazi Divič. To ga čini izvanrednom turističkom destinacijom. Međutim, u kontinentalnim predjelima turizam je još uvijek – po pravilu – uzgredna djelatnost. U povratničkim naseljima, za održiv povratak, potrebni su poduzetnički projekti, kao biznis što ga je pokrenuo Ismail Kapidžić. On nudi i soluciju za proširenje djelatnosti i zapošljavanje novih ljudi. Nadležne vlasti bi morali prepoznati ljude poduzetničkog duha i donacijama, te povoljnijim kreditima pomoći te biznise i praktično povratak prognanih.

Category: Podrinjske vijesti | Views: 2158 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar