11:34
Zvornik-Liplje: Kolektivno obrezivanje za 150 djece
U selu Lipnja kod Zvornika danas je organizovan nesvakidašnji događaj tokom kojeg je obrezano 150-oro djece
 
U selu Lipnja kod Zvornika danas je organizovan nesvakidašnji događaj tokom kojeg je obrezano 150-oro djece. Svečani program, povodom današnjeg događaja organizovalo je Udruženje Istanbul edukaciono-kulturni centar iz Sarajeva.
U kolektivnom obrezivanju učestvovale su osobe uzrasta od jedne do 21 godine.
 
Zamjenik načelnika općine Odunpazari Mehmet Kepez je u izjavi za agenciju Anadolija rekao da su sretni što su podržali ovaj događaj.On je dodao da je ovaj projekt osim njih podržalo i Udruženje medresanata Eskisehir kao i grad Eskisehir.
 
Prema Kepezovim riječima, oni su ranije čuli da Istanbul edukaciono-kulturni centar iz Sarajeva organizuje slične projekte te da su se i oni uključili kako bi pomogli braći iz Bosne i Hercegovine."Danas su obrezana djeca uzrasta od jedne do 21 godine. Nama je veoma drago što smo dio ovog projekta i smatram da će nas ovakvi projekti, kao narode, više povezati. Mi kao općina i kao udruženje medresanata bit ćemo otvoreni za ovakve projekte i uvijek ćemo ih podržati", rekao je Kemez.
 
On je također istakao da je primijetio da su danas obrezane i neke osobe od 20 godina, te da vjerovatno ranije nisu imali priliku koja im je danas pružena.Prema Kemezovim riječima, iz Eskisehira je sa njim došlo još sedam osoba, među kojima je i jedan imam porijeklom iz Bosne i Hercegovine.Predsjednica udruženja Istanbul edukaciono-kulturni centar Fejza Šehbajraktarević kazala je da je današnji program prvi dio projekta te da će sutra u Kaknju biti organizovan svečani program za još 150 djece.
 
Ona se posebno zahvalila gradonačelniku Ankare Melihu Gokceku i njegovoj supruzi Nevin Gokcek, koji su donirali odjeću za sve osobe koje su uključene u projekat obrezivanja, tačnije za njih 300, kao i turskom ministru obrazovanja Nabi Avciju koji je do kraja podržavao ovaj projekat.
Projekat je finansijski podržala turska općina Odunpazari iz Eskisehira.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1904 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar