03:35
ZVORNIK: POBOLJSANJE POLOZAJA POVRATNIKA
Opštinu Zvornik juče je posjetila delegacija Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, predvođena ministrom Hasić Seadom i razgovarala sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem o načinu rješavanja problema povratničke populacije na području zvorničke opštine.
Načelnik Stevanović je rekao da će opština i ove godine implementirati dio sredstava za popravku infrastrukture koju izdvaja Ministarstvo TK, ali da je dogovoreno da se ubuduće ulaže znatno više u održiv povratak, kroz pokretanje vlasititog biznisa, kako bi se pomoglo povratnicima da opstanu na ovim prostorima.
 
Načelnik je istakao da je u protekloj deceniji Tuzlanski kanton izdvojio značajna sredstva u iznosu od 2,5 miliona KM za povratnike na našoj opštini, i da će do kraja ove godine uložiti do 160,000 KM u infrastrukturu i u održiv povratak. Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak tuzlanskog kantona Hasić Sead je rakao da Vlada kantona izdvaja značajna sredstva za povratak kako u Tuzlanski kanton tako i u povratak RS, i do sada su u proteklih deset godina izdvojili oko 35 miliona KM, koja su podjednako raspoređena.
 
Hasić je naglasio da je cilj posjete Zvorniku da se kroz razgovor sa načelnikom opština stekne uvid, koja je vrsta pomoći za održivi povratak najbolja, a koja je prevaziđena. Hasić je nakon razgovora sa načelnikom Stevanovićem istakao da imaju indentičan pogled na problem povratnika i da će u narednom periodu posebno obratiti pažnju na održivi povratak na obje strane. U okviri svoje posjete, delegacija je obišla i MZ Glumine, i razgovarala sa povratnicima i rukovodstvom te Mjesne zajednice.
Category: Podrinjske vijesti | Views: 1285 | Added by: Sultan-Mirza
Total comments: 0
avatar